Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FV

Ano, třikrát ano. U některých bodů více, u jiných méně. Protože je mým hobby čeština, musím si přihřát polívčičku. Dovolím si tvrdit, že na našem gymnáziu v době mých studií (70. léta) by mnozí redaktoři ČT (ale ani jiných médií) nemohli z češtiny odmaturovat. Plevelná slova (jakoby, vlastně), floskule (napříč čímkoli), neobratnosti (necelých místo téměř, i naopak), dva roky nazpátek (místo před dvěma roky), jednou tolik (místo dvakrát tolik), používání i místo ani (ještě neproběhlo i soudní jednání), popadané stromy místo padlé stromy. Atd., atd. O skloňování číslovek už byla řeč. Za katastrofu považuji, že dřív, nebo později Ústav pro jazyk český tyto projevy základní neznalosti převezme jako normu, nejdřív povolenou vedle dosavadní spisovné možnosti, později jako převažující a nakonec jako jedinou možnou. Nikdo už se nepozastavuje nad zvratným se u podstatných jmen slovesných (s tím už jsem se smířil, moji rodiče však nikdy) ani u nerozlišováním tvarů 3. osoby množného čísla (oni kácí místo oni kácejí). O slovesném vidu asi mnozí neslyšeli ("ladíte Český rozhlas České Budějovice"; neladím, poslouchám, už jsem si ho naladil). Pro mnohé jde jistě o drobnosti. Jsou ale ukázkou vzdělanosti a vztahu k našemu jazyku, a tím i k naší kultuře. Nebo snad kultůře?

0 0
možnosti
ES

Copak pan Kvasnička, ten mi nevadí, mnohem horší je Jiří Hynek s příšerným "U" místo "L" ("ouomoučtí pouicisté" apod.) - vždyť tihle lidé vytvářejí jazykovou normu, a většina jich ani neumí skloňovat číslovky.

0 0
možnosti
HD

S mnohým souhlasím, ale spousta je psaná jen od stolu bez větších znalostí. Např. "kolik procent našich spoluobčanů má například při plném úvazku méně než 15.000" - to je méně, než minimální plat (i ten loňský před zvýšením), takže podle zákona nula procent, tedy nikdo.

2 0
možnosti
BH

Ví záběrů se samoživitelkami a důchodci, kteří nevyjdou a při interview kouří a za nimi pobíhá pes. Paráda

2 0
možnosti
PD

Mně by pro začátek stačilo, kdyby každý redaktor/ka v přímém vstupu pozdravil, zatím je to tak 50/50...

2 0
možnosti
Foto

Nemáme většinový volební systém, ale poměrný...

0 0
možnosti
JR

J22a50n 54R80á27ž

10. 1. 2024 17:12

A dodávám, že většina těch, kteří přišli k minulým volbám nedala hlas ani jedné ze stran vládní koalice.

Ale to je detail pro tolik opakované tvrzení, že vláda Petra Fialy vznikla z vůle většiny občanů.

1 0
možnosti
JM

"...napříč politickým spektrem" pomalu mizí, ale "nižší desítky miliónů" nabývají na intenzitě.

2 0
možnosti
Foto

Jojo, to zavedl Havlíček, tyhle nižší řády jednotek. Zní to tak odborně a vědecky...

0 2
možnosti
LH

Ve výčtu chybí návrh na obnovení kulatých diskusních stolů všech politických směrů, i těch tzv. extrémních, kde by se řešily, a snad i vyřešily nebo aspoň nastínily všechny uváděné neduhy a nešváry ČT. To je sice pro vedení televize i politiky sebevražedná představa, ale cokoli jiného je jen plácání. Většinu zdejších komentátorů podobný názor jen popudí k rádoby zesměšňujícím komentářům. Absurdnosti naši lidové scény na pokračování.

3 0
možnosti
VB

Myslíš něco jako Kotel s Jílkovou, s vytím lůzy?

1 2
možnosti
IM

I63v30a10n 15M21i82n83á35ř

8. 1. 2024 16:26

Velký dík, pane Šebesto ! Ve vašem příspěvku není snad jediný bod, se kterým bych výrazně nesouhlasil.

10 1
možnosti
MV

M69i47l81a69n 59V29i49k

8. 1. 2024 16:11

"Dal bych si pozor na bulvarizaci veřejnoprávního média."

Ale ČT už - bohužel - bulvárem je.

10 0
možnosti
  • Počet článků 385
  • Celková karma 23,67
  • Průměrná čtenost 627x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik