Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

To je většinou nereálné, aby např. ročníky 1980 až 1985 pochopili, jak funguje kapitalismus. V 90 letech chodili na ZŠ A SŠ. Takže drtivá většina z nich měla opravdu jiné zájmy než jak funguje kapitalismus. A opět většina z nich se ani o politiku nezajímala.

0 0
možnosti
JK

Takže jak šli třeba po SŠ na trh práce nevěděli o kapitalismu téměř nic.

0 0
možnosti
Foto

8-o ,,Jó můj děda to byl frajer, to jistě stojí za zmínku,

co na tom, že odpočívá na tom nebeským vejminku,

Všechno zvládnul, koně táhnul, když vlekli těžkej žebřiňák,

správnej chlap byl ten mů děda, šikula a kabrňák, jó kabrňák"R^ (Šundák-Děda).:-) Autor tuto píseń mohl by asi znát. Jak je to dneska u něj? Těžko as stejně, natož tak akorát;-)

2 0
možnosti
Foto

Ani od této vlády nečekám důchodovou reformu, protože se budou bát o příští volby. To by museli začít hned zkraje, tedy už před rokem, aby to do dalších voleb ustáli. Takže teď to bude pouze a jen o úsporách a záplatování rozpočtů.

2 0
možnosti

To bohužel bylo (a je) pro každou vládu tak ožehavé téma, že se z toho nakonec vždycky podělá a nechá to svým následovníkům. Teprve až vypijeme kalich hořkosti až do úplného dna, začne se s tím něco dělat, ale to už bude pozdě.

1 0
možnosti
Foto

Úprava valorizace je jedno z možných řešení, ale proč je selektivní? Proč politici počátkem roku neřekli, že musíme šetřit a až po tom co si navýšili platy snížili valorizaci důchodcům. Pokud by šli příkladem, tak by ubylo handrkování. Aneb pro někoho platí zákon a pro někoho se upraví.

4 2
možnosti
MN

Uprimne me zadne navyseni politiku nezajima. Jsou to drobne, rozpocet dolni a horni komory parlamentu (ne jen platy, ale rozpocet vcetne udrzby, investic, cateringu, uklidu azd) cini nejaky 2,7 mld kc. Takze navyseni jejich platu o 12%, kdyz predtim meli 2-3 roky platy zmrazene, to je uplne jedno. Na duchody padne letos pres 720 mld kc, mimoradna valorizace bude-li podle predchoziho valorizacniho schematu, bude kolem 35 mld, pristi rok kolem 60 mld kc navic za cely rok na duchody. Vlada pohnojila to, ze to tlacila v legislativní nouzi, ale ze se ma zmenit valorizacni vzorec minimalne na uroven pred Malacovou s Babisem, to je jasne vsem (inteligentnim). Navic, existuje rozsudek US, ktery dalsi snizovani zasluhovosti nepripousti. Takze se musi tempo valorizaci snizit vsem, nebo se duchody musi vsem znrazit, nebo budou pro mimoradne valorizace platit jina pravidla nez pro radne.

0 0
možnosti
Foto

I88v18o 39P46a44t91t34a

6. 3. 2023 10:11

Všechno je jinak, aneb o tom, že STAROBNÍ DŮCHODY JSOU VÝNOSY Z VKLADŮ DO VÝCHOVY DĚTÍ (definice). Sociálně nepřizpůsobivé sem nepleťte, protože do výchovy jejich dětí neinvestovali rodiče ale stát z našich daní. Ale zpět k těm výnosům z vkladů do výchovy dětí.

Je na místě položit klíčovou otázku: Proč je I. důchodový pilíř v problémech?

Ve chvíli výpočtu výše starobního důchodu pracovníci ČSSZ konají v souladu se zákonem o důchodovém pojištění, jakoby se jednalo o systém fondově financovaný. Je to vypočítávání výše důchodu z fiktivních peněz, protože peněz utracených na důchody našich rodičů! Díky této hrubé účetní chybě je vypočítávána výše důchodů jen s přihlédnutím k výši hrubé mzdy a započítané době pojištění:

- bez ohledu na způsob financování starobních důchodů,

- bez ohledu na skutečný vklad jednotlivých klientů ČSSZ.

Ve výsledku se jedná o tunelování výnosů z vkladů rodičů do výchovy dětí bezdětnými důchodci. V současné době praktikovaná „zásluhovost“, posuzovaná pouze na základě pracovní aktivity, vynáší bezdětným 500 % vkladu!

Závěr: Důchodová reforma musí řešit na prvním, druhém i třetím místě porodnost u pracujícího obyvatelstva. Když bude dostatek plátců, bude automaticky TRVALE udržitelný i státní důchodový systém.

1 7
možnosti
MN

To je ale blbost. Takze, pri neustale se prodluzujici delce doziti bude muset byt v kazde rodine cim dal vic deti, aby az oni zestarnou, je meli ti mladi z ceho zivit? Uvedomujete si, ze to jaksi matematicky nejde donekonecna? Znatu starou cinskou baji o farmari, ktery chtel jako udmenu za praci pro cisare na sachovnicovem policku kazdy den jednou tolik zrnek ryze nez den predchozi? Ano, zacinal na jednom zrnku ryze, ale nakonec byl vladcem popraven, protoze po 32 policku uz nebylo na svete dost ryze. Navic, Husakovy deti jsou vysledek normalizace, rodicky rodily od 18 ostosest. Nesmyslne novomanzelske pujcky, ktere byly spise dotaci, nesmyslne vysoke pridavky na deti. To uz se nikdy nevrati. V souladu s autorem blogu rikam, kazdy je za finance v duchodu primarne zodpovedny sam. Z toho se nelze vyvleci, byt soucasna ufnukana generace sedesatniku a sedmdesatniku place, ze maji jen statni duchod. Ale to je jen jejich chyba, nikoho jineho.

1 0
možnosti
KK

Důchodcům se škrtá, ale dnes vyšlo najevo, že Rakušan chce navýšit odměny politikům, takovým těm hodně výkonným, co sedí na více židlích. A proč? Dvacet z třiatřiceti poslanců STAN kromě poslancování ještě funguje v místních samosprávách. A takhle si tady žijeme.

10 0
možnosti
Foto

Ano, na tu paní si vzpomínám. Když Babiš poslal za covidu koncem roku 5000 Kč důchodcům, tak paní si pochvalovala, že aspoň bude mít co dát dětem k vánocům.

4 0
možnosti
PV

Ale teď je to nemlich to samé. Jen ať vláda přidá, dám to vnoučatům. Dneska mají nejen senioři takový sociální polštář, že přece nemůžou umírat hlady po tisících denně. Z každé televize, rádia i internetu jsou několikrát denně informace, jak si zažádat o příspěvek na bydlení, doplatek do životního minima, hmotná nouze. Že neumí vyplnit formulář? Na každém rohu sídlí nějaká ta neziskovka, co jim s tím pomůže, když už se na to příbuzní vybodli. Spíš věřím tomu, že příbuzní už tohle všechno mají ošéfované a jelikož babi ani děda nemají ty internety a online účty, tak se čeká na valorizace a výrok ústavního soudu. Ne všichni důchodci jsou takoví a ne všichni důchodci nevědí, co dělat v době šíleného zdražování. Ale proč nebrat, když je ruka Páně(vlády) otevřená. Však by byli blbí, no ni?

2 0
možnosti
Foto

Přesně.

Jedinec, který svou živnost provozoval "na ruku" a odváděl jen minimum, prostě nemůže mít pensi 25.000,- Kč.

Vše je to otázka finanční gramotnosti, která je u nás v plenkách, jestli spíše ještě nenarozená.

I samotná otázka valorizace pensí, která minulý týden hunusila sněmovnu, je samozřejmě zcela jasná, pokud si někdo, kdo umí aspoň trojčlenku, vezme do ruky papír a začne počítat.

Samozřejmě to ví i tlučhuba Okamura a velkouzenář Babiš, který zaměstnává cinizince za minimální mzdu ve středověkých podmínkách. Ale co by někdo nedal za politické body....R^

12 2
možnosti
KK

Otázka valorizací je jasná, tady není co řešit. Problém je, že vládě nestačily ani tři valorizace v minulém roce, aby to pochopili. Teď nám lžou do očí, že netušili, jaká bude v lednu inflace a vše řeší pět minut po dvanácté, v mnoha bodech na hraně ústavnosti. Přece každý soudný člověk musí pochopit, že měnit zákonem zpětně něco, na co už tím samým zákonem vznikl nárok, je nemravné. A spousta lidí se oprávněně ptá, když projde tohle, co bude zítra? Zdvojnásobí nám zpětně daně za minulé roky?

4 4
možnosti
Foto

Ročníky 1945–1965, které odcházely do penze kolem roku 2015 a odcházejí dodnes

V listopadu 1989 nám bylo 24–39,

Zdroj: https://ondrejsebesta.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=798873

O Lebensniveau důchodců víte všechno, jen ta matematika kulhá .

8 0
možnosti
ZZ

Ona pokulhává nejen jeho matika, ale i celý jeho rozbor.

;-(

7 3
možnosti
  • Počet článků 384
  • Celková karma 24,57
  • Průměrná čtenost 629x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik