Nepříjemná pravda o starobních důchodech

6. 03. 2023 7:00:00
Slýchám: "Celý život jsem dřela a teď mi dají 7.000! Proto jsem klíči nezvonila!" Není možné podvádět berňák (okrádat stát a ostatní solidární pojištěnce), neplatit a pak stát s napřaženou dlaní.

Pokaždé, když jsem dříve viděl sociální demokratku, přezdívanou "Venezuela" a dnes slyším velkouzenářovy apoštoly, případně našeho nezkrotného odboráře, jak roní slzy nad seniory či starobními důchodci, tak mám chuť si pořídit zbrojní průkaz. Pokusím se v tom udělat trochu pořádek.

Ročníky 1925–1945, které odcházely do penze mezi lety 1985–2005

Byli téměř bez šance si naspořit (s výjimkou účastníků šedé a černé ekonomiky) a pokud přece něco ušetřili, o úspory je připravila nenápadná devalvace, která proběhla v rámci Klausovy ekonomické transformace. Na druhé straně ceny potravin nerostly úplně skokově a nájemné bylo dlouhou dobu regulováno. Přesto, právě tato skupina to odnesla nejvíce.

Ročníky 1945–1965, které odcházely do penze kolem roku 2015 a odcházejí dodnes

V listopadu 1989 nám bylo 24–39, což znamená, že jsme pracovali přibližně dalších 25–35 let po převratu, a to už byla slušná šance si na starší kolena vytvořit nějaký ten polštář. Pokud jsme nebyli ochotni na sobě pracovat, učit se, jít za prací jinam, něco se svým životem udělat a měli pocit, že se o nás má stát postarat, pak nám nezbývá nic jiného než volit populisty a žít na dluh.

Ročníky 1965–1985, které budou odcházet do penze po roce 2030

Tahle skupina (našich dětí) v době převratu právě dokončovala školu a ocitla se na startovní čáře svých kariér. Pokud nepochopili, jak funguje kapitalismus a žijí z ruky do úst nebo dokonce v exekucích, budiž jim země lehká, protože pouze ze starobního důchodu, je čeká život na hranici chudoby.

Ročníky 1985–2005, které budou odcházet do penze po roce 2050

To jsou děti rodičů, kteří měli 30 let času na to, aby pochopili, jak funguje systém a doufejme, že vysvětlili svým dětem co a jak. Vzhledem k naší demografické křivce a zvyšujícímu se věku dožití neexistuje žádná omluva proto, když se na své stáří nezabezpečí sami. Státní penze bude krýt jen menší část jejich výdajů.

Tyto úvahy samozřejmě platí pouze pro zdravé občany bez zdravotních omezení, to by bylo na úplně jinou kapitolu. S určitým zadostiučiněním sleduji, když se osoba samostatně výdělečně činná, která vytvářela 20 let ztráty (netuším z čeho tedy celou dobu žila), diví, že jí stát vyměřil miniaturní penzi. Správně by tedy měla být nazývána osobou "prodělečně" činnou. Jak to, že si tuto otázku nepokládá její správce daně? Slýchám: "Celý život jsem dřela a teď mi dají 7.000! Proto jsem klíči nezvonila!" Není možné podvádět berňák (okrádat stát a ostatní solidární pojištěnce), neplatit a pak stát s napřaženou dlaní.

Jak spořit na stáří? Neměly by to být žádné povinné pilíře, ale svobodná volba každého svéprávného občana, jakou formou si bude spořit. Stát nemůže dotovat všechny, kteří své výdělky v mládí promrhali a teď na stará kolena čekají na podporu. Průměrná délka života se u nás od převratu zásadním způsobem prodloužila. To ovšem neznamená, že budeme déle mladí, my budeme déle staří!

Často cituji Jana Wericha, který se kdysi řekl: "V demokracii strany usilují o přízeň voličů, zatímco v komunismu je tomu naopak: voliči usilují o přízeň strany."

U nás je obvyklé, že rodiče podporují své děti, ale mělo by tomu od určitého věku být přesně opačně. Česká matka si lehne do louže, aby její dítě mohlo přejít suchou nohou. Tak to začíná a končívá třeba tím, že si mi jeden šedesátiletý muž postěžoval, že neví, z čeho zaplatí nájem, teď když jeho matka zemřela a on nebude mít k dispozici její důchod. Přijde vám to jako ostuda? Mně ano, ale zřejmě to tak chodí.

Když v covidu poslal velkouzenář 5 000 důchodcům, (klid, ne ze svého, ale ze státního!), tak byla v televizních zprávách důchodkyně, která na dotaz, jak s těmi penězi naloží, odpověděla, že je dá dětem. V tom případě byla ta díra v rozpočtu vytvořena opravdu maximálně účelně!

Obsah obrázku text  Popis byl vytvořen automaticky

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 6.3.2023 7:00 | karma článku: 28.52 | přečteno: 1843x

Další články blogera

Ondřej Šebesta

Základní pilíře populismu a generál na Hradě

Když je volič dostatečně vyděšen, zjeví se mesiáš, totiž již zmíněný velký Vůdce, který všem bez rozdílu slíbí samá pozitiva a životní jistoty. Zruší, co bylo špatně, všemu rozumí nejlépe, maká 30 hodin denně do roztrhání těla.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 36.68 | Přečteno: 4097 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 25.29 | Přečteno: 548 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Proč musím volit mezi mateřstvím a tvorbou? Proslov na Lvech byl přerušen!

Její apel se snažím pochopit už od sobotního večera a nějak mi to pořád nejde. Pokud má žena zájem mít děti, tak jí v tom přece nikdo nebrání. Zrovna tak uznávaná umělkyně jistě sežene peníze na svůj další projekt.

12.3.2024 v 8:05 | Karma článku: 42.77 | Přečteno: 5580 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Tož demokracii bychom měli, teď ještě nějaké ty demokraty

Často si bereme do úst Švýcarsko jako vzor blahobytu a vyčítáme politikům našim, že se nemáme jako ti Švýcaři. Když vynecháme historické, geografické a další důvody a zaměříme se jen na lidi, tak rozdíl je zásadní.

11.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 32.05 | Přečteno: 2080 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.28 | Přečteno: 421 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 25.28 | Přečteno: 1201 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.97 | Přečteno: 438 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.01 | Přečteno: 259 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 679 | Diskuse
Počet článků 379 Celková karma 26.06 Průměrná čtenost 634

Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...