Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Vazeny pane Ondřeji Šebesto. Domnivam se, ze je mozne uplatneni znalosti vedeni korporace ve vedeni statu. Pro vas a ctenare, korporace je prumyslovy celek, vlastneny mnoha investory a podle mnozstvi akcii se rozhoduje. Cili ne zadny jedinny vlastnik typu Bate.

Druha nutnost je nutno mit system voleb, ktery do cela voli JEDINCE, ktereho volici si vybrali.

Tento system vedeni statu s dalsimi podminkami podporujici tento system, je mozno vest presne podle snah zvoleneho jedince po dobu jeho mandatu. Je to vlastne CEO te prumyslove korporace.

Uskaly takto vedeneho statu je presne rozdeleni pravomoci DOSAZENYCH cinitelu. Jejich pominky hodnoceni a hlavne, moznosti toho hlavniho, odvolani cinitele i bez oznameni PROC! Take dosazeni techto cinitelu MUSI projit kontrolou jine zvolene instituce statu. Ne jedince jako dnes prezident, ale vetsi institucni kolektiv.

Tento system potrebuje mnoho vysvetleni a presnych uprav. Osobne verim v moznost rizeni statu jako korporaci.

1 0
možnosti
ZZ

Ztratili se mi tady záhadně 2 příspěvky, proto zkusím naposled:

Místopředseda Pirátů Martin Kučera v pondělí oznámil rezignaci na všechny vnitrostranické funkce, protože nesouhlasil s postupem předsedy Ivana Bartoše.

Republikové předsednictvo se tak zúžilo na čtyři členy - Bartoše, první místopředsedkyni Olgu Richterovou, Vojtěcha Pikala a Radka Holomčíka. Volba vedení proběhne 8. a 9. ledna v Pardubicích.

:-/

0 0
možnosti
JK

J52a94n 34K26a72r58a95s22e97k

29. 11. 2021 13:45

to ze neni mozno ridit stat jako firmu je nejlepe videt na vyctu fakult na vysokych skolach ekonomickych.

Obvykle je to tak, ze existuje fakulta narodohospodarska a fakulta podnikoveho hospodarstvi. To ma svuj duvod a ten zni zjednodusene:

'firma muze snizenim svych vydaju zlepsit ekonomickou situaci, nebot to snizeni vydaju neovlivni primo jeji zisky. Stat = narodohospodar snizenim svych vydaju snizi automaticky i sve zisky.

Presto obcane nejen v Cechach ale i ve Francii, Rakousku, USA a i jinde zvolili 'podnikatele' do vedeni statu. Verili ze tito budou ridit stat jako firmu.

Bezny obcan jaksi intuitivne tusi ze je rozdil mezi 'narodnim' a 'podnikovym' hospodarstvim ale obcane doufaji, ze ten *podnikatel' si vypujci nejake zasady rizeni firmy a bude je nejak smysluplne aplikovat i na to narodni hospodarstvi - tzn. ze bude jednat nejak 'rozumne', 'setrne', atd. Jak uvedeno vyse, vsechny tyto pokusy musi ovsem skoncit nezdarem at uz se aplikuji jakehokoliv systemy rizeni - at uz hodne demokraticke nebo mene ci vubec.

Jablka a hrusky jsou proste rozdilne druhy ovoce, s tim nikdo nic neudela.:-)

0 0
možnosti
ZZ

Ale jde to, jenže ve vedení firmy je všechno hezky hierarchicky podřízeno šéfovi.

Ve státě máme ale nezávislé instituce, soudy, parlament, senát a neodvolatelní ministerští úředníci si také často hrají svoje vlastní hry, takže v konečném důsledku se stát takto řídit nedá - i když bylo by to hezké.

;-)

0 0
možnosti
Foto

Ono by to šlo, ale muselo by se to umět.;-D

0 0
možnosti
JK

Demokracie v menších kolektivech funguje v zásadě bez větších problémů. Zúčastnění respektují své názory a názor většiny, pokud ne pak v kolektivu končí. Na úrovni státu je to horší, každé rozhodnutí by mělo vyjadřovat názor většiny, což jde technicky velmi ztuha a téměř všechna rozhodnutí předpokládají odbornost, kterou většina národa nemá. Pokud nemáte odbornost, lze vás zmanipulovat, a to celkem snadno, na tom je založen svět reklamy. Na odbornost jsme si založili stát, máme spoustu odborníků na všechny oblasti a platíme si je. Sedí převážně na ministerstvech. Aby nám odborníci nezvlčeli a zabývali se oblastmi, které potřebují řešit občané, tak na to je vymyšlena zastupitelská demokracie, protože přímo je řídit a kontrolovat prostě nejde.

Z toho je jasné, že stát není firma a nelze aplikovat styl řízení. Zástupce lidu, politik, by měl být v tomto oboru vzdělán, měl by být empatický k názoru většiny, umět komunikovat s občany a být důrazný na úředníky. Proč tedy mnozí po volají po vůdci a odbornících, když to k výkonu zastupitele není potřeba. Jednoduše se nám časem přesouvá odborné rozhodování z úředníků na politiky, to vede oné poptávce po "odbornících". S rozhodováním totiž roste moc a tomu pokušení odolává jen málokdo, sama moc je opojná a navíc to také dobře nese. Pak ti deroucí se k moci volají po řízení státu jako firmy a fakticky to znamená jen hromadění větší moci.

Asi chápeme, že stát musí přímo řídit strategické zásoby a firmy, už méně je pochopitelné, proč na to nenajme ty odborníky, o kterých byla řeč výše, a nasazujeme tam politické neodborníky. Je to furt stejné, je to z důvodu navýšení moci a taky to dobře nese. Na druhou stranu je jasné kdo za koho kope a odpadají snahy o korumpování nestranných odborníků. Není to tak jednoduché jak to zprvu vypadá.

Zastupitelská demokracie je šílený vynález, ale nic lepšího zatím neexistuje, což je ověřeno dějinami.

1 0
možnosti
Foto

K61a20r61e69l 15C29a71c58h

29. 11. 2021 14:24

Takže nakonec by stačila jen ta poslední věta. Ale přece jen je tu ještě ten pohádkově vysněný osvícený monarcha, který všechno zná a všem svým ovečkám naslouchá a otcovsky je spravedlivě usměrňuje.

0 0
možnosti
JK

A co řídit stát jako farmu? ;-)

0 0
možnosti
ZZ

Proslýchá se, že u Pirátů se při diskuzi o vládě pustil Kučera do křížku s Bartošem kvůli jeho výjezdům do krajů v průběhu referenda, kde měl Bartoš ovlivńovat výsledky hlasování.

Došlo i na zneužívání výkladů stranických pravidel.

Martin Kučera proto ohlásil rezignaci, protože zásadně nesouhlasí se stávajícím vývojem u Pirátů.

Republikové předsednictvo se tak zúžilo na čtyři členy - Bartoše, první místopředsedkyni Olgu Richterovou, Vojtěcha Pikala a Radka Holomčíka. Volba vedení proběhne 8. a 9. ledna v Pardubicích.

;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 385
  • Celková karma 24,16
  • Průměrná čtenost 627x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik