Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

I když lze s některými Vašimi závěry souhlasit, je zajímavým faktem, že církev je nejdéle působící organizací na této planetě. A to přes všechny své skandály /dvoj či dokonce trojpapežství, zvrácenost některých představitelů církevní hierarchie atd./. Bude tedy za tím nejspíše cosi mocnějšího, než jen lidský element.

Ony skandály /finanční či sexuální/ budou z hlediska frekvence nejspíše shodné s těmi, které se vyskytují i v jiných organizacích /toto není omluva , ale konstatování faktu/.

Papež František je novým fenoménem, který sice možná nepředělá ony potentáty, kteří si libují v cirkusových představeních, ale má jistě vliv na ty, kteří nyní hledají v záplavě povrchnosti a hedonismu cosi hlubšího ve své vlastní podstatě. Už sama jeho existence v čele církve je známkou, že se věci hýbají /uvědomujete si, že byl zvolen kardinály - tedy jakousi "podnikovou" radou? /. Pokud by byl tak nepřijatelný, stěží by byl zvolen.

Na rozdíl od Vás o něj strach nemám.

4 0
možnosti
MN

Fenomén-papež František je dnes hodnocen jako fenomén díky krátké paměti, kterou máme a neznalosti historie. V čele katolické církve to není ojedinělý papež, který posouvá myšlenky za rámec, který jsou ochotni akceptovat kardinálové, biskupové nebo, jen velmi neradi tyto myšlenky berou za oficiální učení církve.

Jakobychom zapoměli za pokrovost Jana-Pavla II., Pavla VI, který odložil (a prodal) tiáru, jako symbol světské i církevní vlády, Lva XIII s jeho encyklikou rerum novarum, kde poukazuje na rizika revolucionizace dělnictva v následku vykořisťování. Ad.

4 0
možnosti

Katolická církev má problémy, to víme každý. Kdyby dnes přišel mezi nás Ježíš Kristus, slyšeli bychom stejná slova, jaké slyšeli zákonodárci a farizeové před dvěma tisíci lety. Církev se vzdálila i od exaktní reality, jako mnohokrát v historii. V naprosté nahotě musí přijmout Boží stvoření, jaké je, má-li přežít. Mnozí vnímáte potenciální konec Církve, což podporuje i středověké proroctví... Proměna Církve je běh na desetiletí, možná i staletí.

Věřící to má jednodušší. "Budu s vámi do skonání věků!" Pokud Bůh existuje, pokud Církev je mystické tělo Kristovo, pokud nekončí lidský věk na této planetě, pak i návrat Katolické církve do následování Ježíše Krista je možný.

:-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 385
  • Celková karma 24,23
  • Průměrná čtenost 627x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik