Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jde o kouř, nebo o svobodu?

Nejsem si jist, že v tom protikuřáckém tažení jde hlavně o zdraví. Mám stále silnější pocit, že jde spíše o boj za svobodu volby, kterou nám už zase nějaká instituce bere. Za cigarety si totiž můžeme dosadit cokoli jiného.

Pod heslem „nové staré kamarády neseženeš“ sešli jsme se s přáteli z dětství. Pro setkání jsme nezvolili Státní operu ani Oblastní muzeum dělnického hnutí, ale jednu vinohradskou restauraci. Ona hospoda sestávala se z lokálu a dvorku ve vnitrobloku. Na dvorek umístil rozumný hostinský několik stolů s popelníky. Uvnitř byla pouze jedna dvojice, která držíce se nejen za ruce, by bývala asi raději ležela, než seděla. Zato na dvorku bylo živo! Seděli tam pospolitě kuřáci i nekuřáci spříznění volbou. Vybrali si sezení venku, přestože léto už bylo dávno pryč. Důležitá je ale ta svoboda moci si vybrat! Nejsem si jist, že v tom protikuřáckém tažení jde hlavně o zdraví. Mám stále silnější pocit, že jde spíše o boj za svobodu volby, kterou nám už zase nějaká instituce bere. Za cigarety si totiž můžeme dosadit cokoli jiného, co je nám zakazováno a ten, kdo zakazuje se jen schovává za péči o naše zdraví, či cokoli jiného. Tyto instituce totiž vědí daleko lépe, než my, co nám škodí a co nám naopak prospívá. Neváhají nás ochránit před námi samými! Problém je v tom, že přesně kvůli tomu jsme zvonili klíči. Že za nás rozhodoval svévolně někdo jiný podle svého „vědeckého“ názoru. Chránil nás před dekadentní západní kulturou, před nebezpečným cestováním do zahraničí, během dvou let měnil chlapce v muže, atd.

Je mi líto, že lékaři a další nadšenci, kteří to zřejmě mysleli dobře, skočili na špek a stali se fíkovým listem při tažení proti naší svobodě. Svobodě, jež musí zaručit podnikateli, který riskuje své peníze a energii, aby mohl o své investici rozhodovat. Svobodu, která nám umožní rozhodovat o tom, čím si budeme ničit naše zdraví, pokud jsme tak hloupí. Svobodu vzít nebo nevzít práci v prostředí, které zdraví neprospívá. Nebo bychom měli zakázat našim vojákům zahraniční mise, protože jsou zdraví a životu nebezpečné? Ne, oni vědí proč do toho jdou, jaká nebezpečí je tam i po návratu domů čekají. Ani automobilové závody či zápasy v boxu se nebudou trpět, protože by někdo mohl přijít k úrazu? O tom rozhodne nějaká teta v Bruselu a u nás se vždycky najde pár zmatených poslanců, kteří se toho chytnou, nemajíce jiné téma, jak zdůvodnit vlastní existenci. Jako ten, který chtěl ve jménu Krista léčit homosexualitu, o soudružce Semelové ani nemluvě.

Vraťme se ale na Vinohrady. Hostinský, nemůže dvorek zastřešit, protože pak se by se tam kouřit nemohlo, ale může použít například markýzu. Nikdo mu nemůže zakázat instalaci infra zářičů. Takže venku budou sedět kuřáci i nekuřáci i v zimě a to napříč politickým spektrem, kvůli kterému jsme se tam tehdy málem poprali.

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 16.10.2017 7:00 | karma článku: 22,67 | přečteno: 404x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

Zdá se, že se výsledky příštích voleb do sněmovny budou nápadně podobat těm minulým. Vzhledem k tomu, že se hospodářská situace začíná zlepšovat, budou se i preference vracet k plichtě.

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1937x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Lékaři, felčaři, šamani a léčitelé

Vypravím-li se tedy do nehostinného prostředí bílých plášťů, jsem v situaci, kdy mi opravdu není dobře a potřebuji odbornou pomoc. Jsem smířen s tím, že v čekárně nebudu sám a beru si s sebou knihu.

15.4.2024 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 442x | Politika

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

Nazývat věci pravými jmény chce odvahu. Především politici se pohybují na tenkém ledě, protože jim už dávno nejde o ideje, prospěch vlasti či záchranu civilizovaného světa, ale pouze o znovuzvolení.

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92 | Přečteno: 304x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Prodali jsme svobodu za třicet stříbrných

Na internetu chodí jeho přání k Velikonocům. Natočené v nějakém pacifickém dovolenkovém ráji. Kde zůstala ta krásná česká závist? Jak to, že se ho chystají volit lidé, pro které taková dovolená zůstává neuskutečnitelným snem.

1.4.2024 v 7:00 | Karma: 23,19 | Přečteno: 922x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Základní pilíře populismu a generál na Hradě

Když je volič dostatečně vyděšen, zjeví se mesiáš, totiž již zmíněný velký Vůdce, který všem bez rozdílu slíbí samá pozitiva a životní jistoty. Zruší, co bylo špatně, všemu rozumí nejlépe, maká 30 hodin denně do roztrhání těla.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 36,76 | Přečteno: 4325x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 384
  • Celková karma 24,57
  • Průměrná čtenost 629x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik