Když pominu obsah jejího sdělení, s nímž absolutně nesouhlasím a nechápu (bo jsem asi příliš stár), tak o nevhodnosti tohoto prohlášení na předávání sošek nemůže být pochyb. Připadal jsem si jako u televizní obrazovky, kdy mi Jaroslava Obermajerová sděluje, že již neudrží moč a hledá kamarádky, co jsou na tom stejně.

Foto

„Její řeč o matkách u filmu je obsahově úplně v pořádku a je skvělé, že to téma vytáhla."

Zdroj: https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/matej-chlupacek-miro-sifra-reziser-scenarista-usvit-to-se-vysvetli-soudruzi.A240311_153948_filmvideo_kiz

.

To téma na udílení Lvů nepatří.

Pokud ji ten problém trápí, může o tom natočit film.

Ale ne to prezentovat při takové příležitosti.

Bylo to trapné a nechutné.

LJ

U mě se tím vystoupením shodila: Dilema, které prezentovala je její osobní volba: mateřství či kariéra, které si musí každá žena vyřešit sama, prezentoval tak, jako by to měla vyřešit vlád, společnost či někdo. koho neoznačila.

Foto

Nemusí volit mezi mateřstvím a tvorbou. Pokud se cítí být diskriminovaná tím, že má dělohu, ať si ji nechá odstranit. Pak může tvořit bez omezení dělohou.

SB

Mezi mateřstvím a tvorbou musí žena volit proto, že ještě nikdo nevymyslel, jak přivádět na svět děti jinak než tak, že celé těhotenství a porod (popřípadě těhotenství a císařský řez) bude na ženě.

Obvykle bývají na ženě i další kroky, jako kojení nebo péče o nemluvně, ale to už by se zařídit dalo. Zda je to vhodné a zda se tím žena sama neokrádá o nádherné chvíle první fáze mateřství, to je na jinou otázku, ale realizovatelné by to bylo. Avšak otěhotnění, těhotenství a porod nebo cisařský řez, to zatím nemůže žena delegovat na někoho jiného.

Až někdo vymyslí, jak tom zařídit nějak jinak (tedy například aby rodili muže nebo aby děti skutečně nosili čápi a vrány), tak před tím dilematem ženy stát nebudou.

Zatím to však nikdo nevymyslil, a tak to dilema před každou ženou leží přímo na stole.

Tak ono už to vymyšlené je - stačí si někde v zahraničí pořídit náhradní matku, která dítě odnosí a odkojí. A biologičtí rodiče si pak dítě jen vyzvednou. Není to samozřejmě něco, co by člověk mohl schvalovat - jen reaguji na vaši poznámku, že těhotenství a porod nemůže žena delegovat na někoho jiného.

JV

Klasická nabubřelá Ruska, co si stejně jako Putin mysli, ze ji všichni musí poslouchat. A je úplně jedno ze je na protipólu. Prostě to Rusáctví je v ní

SR

V letech 1992 a 1993 jsem pracoval ve farmaceutické firmě v USA. Těhotná kolegyně se dva měsíce po porodu vrátila do práce, o dítě se starala chůva. Mé informace o tom, že u nás jsou 2 roky placené mateřské nikdo nevěřil, snad mi pokládali za (v dnešní terminologii) komunistického dezinformátora.

V té době v USA probíhaly prezidentské volby a já jsem sledoval televizní diskuse. Dodnes si pamatuji, že když tehdejší prezident Bush překročil stanovený čas, ozvalo se z úst moderátora nesmlouvavé "Mr. President, your time is over". A Bush pro nás kupodivu okamžitě uprostřed věty skončil...

KK

Doteď onu umělkyni znalo jen pár skalních fandů, tak teď už o ní píší pořád dokola všechna média. Mise splněna:-/

MN

Skvěle napsáno od prvního do posledního slova.

DC

Frustrace ze skutečnosti, že člověk nemůže mít všechno ...

  • Počet článků 384
  • Celková karma 24,57
  • Průměrná čtenost 629x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik