Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jak mluvili na Českém rozhlasu historici Štúr netoužil po spojení s námi ale s carským Ruskem. Stejně tak po druhé světové válce jejich touha po spojení s Ruskem byla opět

0 0
možnosti
LU

"Zato na Slovensku vládla tvrdou rukou Budapešť, kterou co do pomaďaršťování a krutosti vůči obyvatelstvu není vůbec možné srovnávat s Vídní"

Slováci žili bez problémov v spoločnom štáte s Maďarmi 1000 rokov, áno posledných 40 rokov bolo problematických od roku 1878 do roku 1918.

Možno vám uniklo, že Slováci o ďalšom usporiadaní nejednali len s Čechmi, ale aj Maďarmi od ktorých sme dostali podobný sľub plnej autonómie.

Ak by bolo referendum Slováci by odhlasovali spoločný štát s Maďarskom, nie s Českom.

Československo nebol občiansky, ale politický projekt, preto aj tak dopadol, nemôžete nútiť národ ísť do spolku ktorý odmietal.

3 0
možnosti
Foto

Celý text klouže po povrchu, civilizovaný rozchod - ano, nedošlo k občanské válce. A jiný příklad: 300 let jsem netrpěli, naopak R-U vděčíme za mnohé: ".... zavedení byrokracie, školství, armády, policie, soudnictví atd – prostě kompletního státního aparátu." Podle toho nebýt R-U žili bychom do začátku 20. století nejspíš v jakémsi kmenovém společenství a vládlo by právo silnějšího.

1 0
možnosti
LC

Dobrý, až na ten příklon k Rusku. Nechci vás podezírat, že nevíte jak dopadly volby v roce 1946 a kdo tedy zařídil dalších více než 40 let blaha.

0 0
možnosti
LU

Slováci boli v inej pozícii, z východného frontu sa vrátilo cca 130 000 vojakov z každého kúta Slovenska,

Rozprávali ako sa žije v sovietskom komunistickom zriadení, hovorili o všetkých utrpeniach Ukrajincov, Bielorusov, o kostoloch z ktorých si komunisti urobili sklady... Vždy je lepšie raz vidieť ako 100 ráz počuť.

Hlavne preto v roku 1946 nevyhrali na Slovensku voľby komunisti, ale Demokratická strana so 67%.

0 0
možnosti
  • Počet článků 385
  • Celková karma 23,82
  • Průměrná čtenost 627x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik