Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Celkem zasloužená karma až na výjimky. Češi v masovém měřítku se vrhli v roce 1899 na protižidovské pogromy, když uvěřili nesmyslné pomluvě, že Židé potřebují k obřadům krev křesťanských dívek. V roce 1948 uvěřili komunistickým nesmyslům. Nemají si s Němci nic vyčítat.

2 0
možnosti
JZ

Ještě dodám, s těmi Němci jsou to hloupé stereotypy, jako, že Češi trpěli pod Rakouskem, které bylo žalářem národů. Jsou to stejné ideologické nesmysly, které jinde právem kritizujete.

1 0
možnosti
JK

Cituji "Taky se vám stýská po časech, kde děvčata nepotřebovala tetování, piercing a botox?" No a za první republiky se dědkům zase stýskalo po časech, kdy ženy nenosily kalhoty, neřídily auto a nestudovaly. Naopak po těch dědcích se těm ženám nestýskalo vůbec. Ani trochu. Tehdy ani nyní.

5 0
možnosti
SB

Domnívám se, že není úplně správné srovnávat dřívější socialistické závazky s těmi, které tady uvádíte.

Ty dřívější socialistické závazky byly sice poplatné režimu a bylo v nich mnohem více ideologie než skutečných dobrých úmjyslů, ale to, k čemu se pracovní kolektivy zavazovaly, nebylo samo o sobě protimyslné.

Například závazky zemědělců zvýšit dojivost krav, hektarové výnosy pšenice nebo kvalitu pěstovaného chmele by samy o sobě nebyly nic špatného. Více mléka, více vypěstované pšenice nebo lepší kvalita sklizeného chmele, to by přeci bylo v pořádku. O takové věci by se zemědělci měli snažit i bez nějakých socialistických závazků. To je přímo podstata hospodaření.

V těch současných závazcích, o kterých píšete v tomhle článku, vidím však opravdu jen a jen tu ideologii.

Dřívější závazky byly sice ideologicky motivovány, ale měly alespoň smysluplnou podstatu. Dnešní závazky jsou též ideologicky motivovány, ale mají navíc protimyslnou podstatu.

4 0
možnosti
LV

Podle mě ty současné závazky také nejsou úplně "protimyslné", jak říkáte (byť souhlasím s tím, že podstatou závazku je ideologie).

Z vlastní praxe vím, že na cca 30 m2 mého pozemku dopadá tolik sluneční energie (cca 12 MWh ročně), že za použití dnes běžně dostupné technologie je schopna pokrýt mou roční spotřebu, resp. spotřebu mé domácnosti. Bez další práce, bez dalších nákladů, a hlavně bez potřeby shánět primární zdroj, tedy palivo.

Tak proč to nevyužít? Upřímně řečeno, nevidím jediný rozumný důvod lpět na fosilních palivech nakupovaných z velké části od států, jejichž režim bychom doma mít nechtěli, a být tak těmito režimy vydíratelní. Ale asi myslím moc dopředu. Jak píšete, žádnou vývojovou etapu nelze přeskočit....

1 0
možnosti
  • Počet článků 385
  • Celková karma 23,73
  • Průměrná čtenost 627x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik