Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J84a67n 60R68á64ž

14. 8. 2023 13:49

K JUDr Rychetskému: Jeden významný člen disentu, promiňte starci že zapomněl jeho jméno, prohlásil, že vůbec nechápe proměnu Rychetského z charakterově pevného disidenta, jehož názorů si velmi vážil, na člověka, jehož názorů i charakteru , zejména po dobu jeho druhého období ve funkci předsedy ÚS, si vážit principiálně už nemohl vůbec.

JUDr. Rychetského jsem poznal v devadesátých letech a považoval jsem ho za morální a vysoce odborně erudovaný klon JUDr. Motejla, který byl pro mne etalon právnické morálky. A taky nechápu tu devastaci osobnosti u JUDr. Rychetského při jeho snaze přetvořit nestranný a politicky neutrální ÚS na aktivní článek výkonné politické moci..

2 2
možnosti

Zkuste uvažovat zhruba takto: prachy, pocit moci a beztrestnosti. Zbohatlictví a pocit všemocnosti jsou opiáty. Vždy a všude a ve všech dobách.

2 0
možnosti

Oposmlouva nebyl žádný paskvil.

Nebylo to ani žádné terno. Prostě normální rozdělení koryt, kdy z 90% šlo právě o ta koryta a z 10% o to, jak se bude dělat politika a jak budou vlivní politikové pracovat pro stát a pro národ.

90% boj o koryta, 10% boj o zájmy lidí. Tak to bylo za všech polistopadových vlád. Za komunistů ještě hůře, ale po roce 1989 skutečně 90% ku 10%. Po celou tu dobu bez výjimky.

To je v politice běžné.

Oposmlouva nebyla ani něco výjimečně dobrého, ani něco výjimečně špatného.

Avšak odstavila od funkcí (a tudíž i osobních výhod a zisků) určitou skupinu politiků, která měla blízko k prezidentu Havlovi a k tehdejším vlivným novinářům. Proto se ti novináři proti ní vymezili a udělali z toho takový humbuk.

Ale takové řeči, které jsme o oposmlouvě četli, a sice že je příčinou korupce v naší společnosti, jsou nesmysly. Korupce by tady byla ve stejné míře, i kdyby oposmlouva nikdy nevznila.

4 1
možnosti

Politika, jako trvalá řežba o moc, zdroje a koryta, je neprostupná džungle válek zájmových kruhů (klanů, gangů, vrstev, part, spolků,stran). Vždy platí chyť jak můžeš. Žádná pokleslost není dost pokleslá, morálka nemá dno. Vše, co pronikne na veřejnost a je veřejně přetřásáno, je jen odvar a čajíček z toho co probíhá skrytě. Na to, aby se někdo aktivoval v komunistické justici, pak se překabátil k chartě, přilísával se k mocným, lezl do zadku každému kdo je u vesla a mydlil schody každému koho už nejde využít k vlastnímu prospěchu, tak na to musí být silná nátura. Není divu, že se slabším povahám zvadá žaludek.

7 0
možnosti

Zasloužená karma

2 1
možnosti
  • Počet článků 384
  • Celková karma 24,36
  • Průměrná čtenost 629x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik