Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Chci-li maximalizovat zisk - nestačí mi klasicky jen technický rozvoj nebo vyšší vykořisťování pracujících či dobytí nových trhů . Viz střední a východní Evropa po pádu "komunismu" po r.1989. Problém je v tom že globalizací dočasně vydělám, přesunu výroby, naučím Číňana technologiím a po pár desetiletí mě strýček Čou tiskne ke zdi.

1 0
možnosti

J55a87n 73V41ě46r21n45ý

7. 8. 2023 14:45

Všichni chtějí svobodný trh a konkurenci, dokud nezjistí že Čínan je v něčem lepší než oni.

0 0
možnosti
Foto

Cenu výrobku v kapitalismus, neboli v tržním hospodářství určuje ten, kdo kupuje. Ten, kdo vyrábí musí dát na svůj výro bek takovou cenu, aby měl výdělek a jeho výrobek zákazník koupil. Pokud je cena vysoká, výrobek nekoupí a jde ke konkurenci. V tržním hospodářství musí být rozvnováha mezi poptávkou a nabídkou. Pokud poptávka převyšuje nabídku, jdou ceny nahoru.

0 0
možnosti
Foto

. Kapitalismus existuje od samotného začátku lidských dějin. Není to nic jiného než trh. Směna zaboží. Je založen na samotném jádru lidské přirozenosti. Lidé se vždy chovají podle pravidel trhu, kapitalistické racionality. Výhodně koupit, výhodně prodat. Výhodně vyrábět, zvyšovat produktivitu práce a být lepší, levnější než konkurence. Jak může procházet krizí.... rád bych chtěl vědět.

0 1
možnosti

J74a34n 42V12ě90r27n22ý

7. 8. 2023 10:30

Globalizace je důsledek, ne příčina. Propojení ekonomik na světové úrovni bylo nevyhnutelné.

No a problémem vlastně ani není tak moc ten kapitalismus.

Ano, nikým neřízený kapitalismus by byl absolutním peklem pro každého kdo se kdy pokusil naplánovat něco víc než půlhodinovou cestu do práce.

A ano, centrálně plánovaný kapitalismus z doby bolševika zase neumí pružně zareagovat když vyhoří papírny.

Jenže smutnou realitou dnešní doby je že aktuální systém nelze vylepšit, můžeme pouze mírně nahnout mističky vah a tak přijmout jiný poměr výhod a nevýhod.

Tím se dostáváme ke skutečnému problému a to je že nejsou všichni lidi stejní, máme různé hodnoty a názory, a ty jsou často fundamentálně neslučitelné a funkční kompromis nalézt nelze. Nezbývá než buď přijmout situaci jako bezvýchodnou nebo se mezi sebou povraždit stejně jako naši předkové.

0 0
možnosti
Foto

Slovo kapitalismus se do evropských jazyků dostalo prostřednictvím francouského utopistického filosofa Sainta Simona v 19 století. Marx si je vybral k označené institucionalizovaného soukromého vlastnictví výrobních prostředků a tržního hospodářství. Kapitalismus použil z důvodu, aby jej mohl postavit proti otrokářství, feudalismu. Centrálně plánovaný kapitalismus nemůže existovat. Pak už to není kapitalismus, tedy trh.

0 0
možnosti
  • Počet článků 384
  • Celková karma 24,36
  • Průměrná čtenost 629x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik