Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

R^napsal jste to výstižně-souhlasR^

0 0
možnosti

J78a46n 28R74á15ž

14. 1. 2019 18:56

K poslednímu odstavci: Co se týká morálky jednání lidí, záleží na úhlu pohledu a víra s tím má společného jen málo..

Například já považuji kardinála Duku za větší morální autoritu než Msgre Halíka.

0 0
možnosti

"Víra by měla pomáhat k morálnímu chování, ale ten kondicionál je nutný, protože tomu tak začasté není."

Podle vědeckých studií tomu tak není nikdy - přijaté náboženství nemá prokazatelný vliv na morální rozhodování.

"Mnozí z těch „osvícených“ podléhají nadřazenému dojmu, že jsou dál, případně výš (v jiném levelu) než ti nevěřící."

Ano, judaisi se učí že jsou vyvolení bohem a řada lidí jim to vyčítá (a je to jedena ze záminek k antisemitizmu). Já tvrdím že si to myslí i stoupenci jiné víry, ale neřeknou to naplno. Navíc bych řekl, že mají často představu, že k nim osobně má bůh speciální vztah, že mají u boha nějakou protekci (např. pedofilní kněží - bůh jim toleruje co by se správně nemělo).

0 0
možnosti

Může například ateista přijmout tvrzení, že náboženská dogmata nejsou lidského původu, ale jsou součástí „pravd“ pocházejících od vyšší bytosti a určené skupině vyvolených a jsou tedy, spolu s jejich Tvůrcem, poznáním nepolapitelné? Principiálně nemůže.

Co jsem se dočetl v zahraničních mediích , tak rozsáhlé výzkumy, do nichž se zapojily tisíce lidí z různých kultur, různého věku, vzdělání, politického přesvědčení, náboženského vyznání, nebo ateistů prokázaly, že základní vzory morálního hodnocení mají věřící i nevěřící v podstatě stejné. Lidé jsou sociálními tvory a mechanismy, které jim umožňují spolužití ve větších skupinách, se vyvinuly před vznikem náboženství a jsou od něho nezávislé.

4 0
možnosti
Foto

Zabýváte se dogmaty, nedivím se. Také mne tato otázka před lety velmi zajímala. Ale je třeba mít na paměti, že Bůh nemohl a nemůže dávat všem lidem stejný "návod na život". Lidem v tropickém pralese stejně jako těm žijícím v moderním velkoměstě a se zcela jiným způsobem života a jiným poznáním a schopnostmi pochopit a přijmout určitá sdělení. A dar víry? Dostal každý dar víry, kdo o něm říká, že jej dostal? Nevím. Někdo jej získá způsobem, který je přesvědčivý a nezapomenutelný, jiný uvěří, protože mu byl dán tiše a neznatelně. Ale jsou asi i lidé, kteří se mohou nadchnout sami tak silně, že nakonec věří, že byli obdarováni. Ale víra může mít i podobu, jakou lze spatřit u sekt, které oprávněně považujeme za poněkud šílené, nebo i nebezpečné. V nich bývá vůdce ten, kdo víru v Boha , zdá se, příznačně předstírá a vytváří nová dogmata nebo je desinterpretuje.

3 0
možnosti
  • Počet článků 384
  • Celková karma 24,50
  • Průměrná čtenost 629x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik