Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Důvody proč se domy (s rozmyslem!) prodávaly a za jaké ceny jsou jinde.

Domovní údržba byla obrovsky zanedbána, nájemné v roce 1990 nestačilo na běžný provoz. Náhle přišel obrovský růst cen, vyvolaný tržními změnami a zavedením DPH. Tedy i nákladů na provoz domů. Všechny regulované ceny (jmenovitě energií) se růstu cen přizpůsobily. Jen v případě nájemného trval doc. (tehdy) Ing. Václav Klaus, CSc. na jejich neměnnosti. (Později v tom pokračoval prognostik Ing. Miloš Zeman.)

Takže jestliže nájemné krylo v roce 1990 provozní náklady z 90 ÷ 95 %, v roce 1996 už to bylo jen necelých 30 % a v roce 1998 sotva 24 %. Pro obce se stalo dotování provozu objektů (navíc akutně vyžadujících generální opravy) neúnosným. Proto se přistoupilo k prodeji nemalé části bytových domů. Prodejní cena ztrátového objektu nemůže být nikdy dost nízká, takže povídání o prodeji pod cenou je jen akademické tvrzeni.

Tento nesmyslný přístup vlád (změněný až na základě rozhodnutí mezinárodních soudů) vedl nejen k uvedené politice obcí (zbav se bytů kdo můžeš), ale k zoufalým krokům restituentů (ať již prodejem - opět za babku, nebo nezákonnými snahami o vystěhování nájemníků, chráněných regulovaným nájmem).

Jedna z mnoha hrubých chyb pana Klause.

1 0
možnosti

Všechny ty negativní jevy spojené s přechodem z totálně státního do téměř totálně soukromého jsou pochopitelné a byly předvídatelné., člověk je jen člověk. Ale rozhodující byl "pokyn" z Wall streetu:-) - otočit nevratně a rychle kolo dějin:-) Nejsem ale žádný nepřítel sociálně-tržního modelu, ale každá velká změna přináší jak klady tak i negativa.

0 0
možnosti

"Absolutizace" soukromého vlastnictví, která je u nás populární, má také stinné stránky. Pokud jde o byty - tak v SVJ by mohli vyprávět.

0 0
možnosti

Mé rodné Vinohrady mi do smrti nikdo nevezme....;-D

0 0
možnosti

Slyšel jsem i takové zjednodušené vysvětlování že domy a paláce v rukou šejků a podobných ve světových metropolích není nic ke znepokojení. Oni je přece z Paříže či Londýna neodvezou:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 384
  • Celková karma 24,57
  • Průměrná čtenost 629x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik