Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Dobře napsáno. R^ Ten McCain zhodnotil Putina jasně a stručně. :-)

0 0
možnosti
SB

Politická kultura, říkáte?

Před sedmdesáti lety nám naši západní spojenci v Mnichově ukázali, jak se ohlížejí na politickou kulturu prezidentů Masaryka a Beneše (veškeré námitky proti Benešovi lze časově zařadit až do doby po Mnichovu).

Jen ať i nadále máme za prezidenty tak trochu rebely, jako byl Klaus a jako je Zeman! Sice na ně budou nadávat, ale přeci jen si k naší zemi nedovolí chovat se úplně jako k pohůnkům.

I po roce 1968 platilo, že Husák si svou devótností vůči Brežněvovi vydobyl osobní výhody, ale Kádár, který v rámci velice omezených možností hlavy satelitního státu přeci jenom občas zabrblal, ty drobné výhody vydobyl nikoli pro svou osobu, nýbrž pro svou zemi.

Po povinném bojkotu olympiády v USA v roce 1984 byla olympiáda v Jižní Koreji v roce 1988 a Maďarsko tam podalo přihlášku hned první den, jak to bylo možné. Československo poslušně čekalo, a až když se přihlásil Sovětský svaz, přihlásilo se také. Kdyby se Sovětský svaz rozhodl k bojkotu, tak Maďaři už to měli vyřešené, ale našim by zase zůstaly pouze oči pro pláč.

Já raději bude mít na Hradě člověka bez politické kultury, avšak typu János Kádár, než člověka s politickou kulturou, avšak typu Gustáv Husák (obojí dříve směrem k Moskvě, nyní směrem k Bruselu).

A jak ještě jednou opakuji: před sedmdesáti lety jsme v Mnichově dostali lekci a poznali jsme, na co ta politická kultura našich prezidentů v praktické politice je.

1 0
možnosti
MS

Tak mezi námi, oni existují i lidé typu Kádár s politickou kulturou. :-)

0 0
možnosti
Foto

Naprosto čisté a důstojné zhodnocení. Karma. Děkuji.

3 0
možnosti
  • Počet článků 384
  • Celková karma 24,57
  • Průměrná čtenost 629x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik