Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DB

služba B+B je vlastně jen český penzion.............který se někdy za jistých okolností může vnímat jako sdílená ekonomika............kdy se nechá host na jeden či dva dny přespat u někoho doma............ale většinou je to v domech a ne bytech...kde host pak dostane svůj pokoj, obvykle hotelově vybavený s vlastní toaletou a sprchou..........pochopitelně existují i výjimky............ale tito lidé mají tuto svou živnost přihlášenou a registrují hosty a platí daně atp.........a musí strpět i kontrolu, čistoty a a kvalitu snídaně............a tak podobně.............

U UBERU je to jinak.............tam se jedná o zneužití slovního spojení SDÍLENÁ EKONOMIKA, protože tento výraz zní velmi moderně..........přitom UBER je jen taxíkářskou firmou jinak organizovanou, není totiž rozdíl v tom, jestli si smartphonem přivolám taxíka tím, že vytočím nějaké telefonní číslo, nebo jestliže si přivolám UBERovského taxíka pomocí aplikace na tom stejném smartphonu..............

protože UBER nabízí vyloženě taxikařinu, měl by mít všechny nutné povolení..........pokud je má, OK, pokud je nemá.............měl by stát zakročit a donutit ho dodržovat předpisy...........a nebo mu zakázat činnost...............u firmy UBER se v žádném případě nejedná o sdílenou ekonomiku ale o živnost.............

A navíc firma nesídlí u nás a zisky odcházejí mimo republiku.........protože například auta jsou používána za účelem výdělku jsou to auta podnikatelská a měla by všechna a to i zpětně platit silniční daň a pokud ji neplatili, i s příslušnou pokutou a dalším příslušenstvím..............

0 0
možnosti
JK

Pokud je řidič přes limit, má zpravidla ŽL a platí i silniční daň. A tedy zisky daní v Česku, do ciziny může jít jen ta malá část, kterou si Uber strhne. A vzhledem k chování taxikářů se nedivím, že je o Ubar zájem.

0 0
možnosti
MH

"...hotel bude vždy luxusnější, než ubytování v soukromí" S touto tezí, jak s jedinou v článku, naprosto nesouhlasím. Nevím jakou má autor zkušenost s ubytováním v zahraničí, zejména v drahých městech typu Londýn apod. Ubytování v soukromí naprosto vždy podstatně luxusnější za stejnou cenu, nebo podstatně levnější při podobném komfortu, jako v hotelu.

0 0
možnosti
VB

To je nesmysl. Tzv. hipie ekonomika se pouze tváří pokrokově, ale je založena neplacení daní a neplnění regulací.

Myslíte, že blogy a jiné na asociálních sítí, kde si každý může psát co chce, jsou konkurencí článků a textů, které někdo hodnotí?

Dobře, ať si každý jezdí jak chce a pronajímá jak chce, ale potom já chci mít možnost rozhodnout, od jaké státní "služby se odpojím. Třeba třeba od dotací jezeďákům, autobusům, železnici, MHD, zřeknu se důchodu a tzv. sociálních dávek, účasti na dotacích podniků, sportu......

2 3
možnosti
MH

Jenom volná ekonomika má šanci růst a prosperovat. Všechno příliš regulované je nakonec přeregulované a stagnuje. Tak to vždycky bylo a bude. Soudruzi z EU si pro svou hloupost a nadutost nepřipouští, že se vydali cestou "východu", který před nedávnem porazili ve studené válce čistě ekonomikou. Teď lezou do stejné černé díry a myslí si, že oni přeci budou chytřejší..

3 0
možnosti
JK

Pokrok zastavit nelze, jen ho chvíli zdržet, kdo na to přijde první, ten bude mít náskok před zpátečníky. Mobily nelze lidem porozbíjet (jako stroje), lze jen zakazovat používat aplikace, vlastně jejich vnější projevy. Taky je vám jasné, že zákazy jsou jen boj s větrnými mlýny.

Co takhle vymyslet (okopírovat) pravidla a zapracovat je do zákona, každý řidič UBERU se může online zaregistrovat na úřadu (třeba nějaká apka ;-)).

2 0
možnosti
Foto

Socialismus se k nám opět vrací. V jiné podobě je zpátky.

Ovšem máme stále (zatím) možnost ve volbách něco změnit. Volme více svobody, méně úřadů, méně zákonů.

Nevolme menší zlo, nevěřme předvolebním průzkumům.

Vzpomeňme na to, že navzdory mediální masáži a navzdory průzkumům prošel Brexit, byl zvolen Trump.

Vyberme si rozumem svobodu a volme podle vlastní úvahy.

8 0
možnosti
MZ

Částečně souhlas ale. Třeba taxikář musí splnit spoustu věcí, které UBER ne. To samé sdílene bydlení, hotely mají pravidla, která musí dodržovat. Nezastavam se jich, leč toto mi přijde nefer. Protože ale stávající pravidla podvodníky taxikáře neodhalil, zrušil bych je pro všechny, či hodně redukoval. A naopak ty, co musí dodržovat jak taxi a hotely, i ty by musely dodržovat sdílené služby.

5 0
možnosti
JK

Pravidla jsou na prd, ani milión pravidel vás neochrání před okradením od prohnilého taxikáře. Systém referencí je spolehlivější než celá knihovna pravidel.

To platí i ro hotely.

10 0
možnosti
  • Počet článků 383
  • Celková karma 24,69
  • Průměrná čtenost 631x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik