Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

31. výročí rozpadu federace

Jeden by si řekl, proč máme znovu číst o rozpadu Československa, když je to dávno za námi a máme pocit, že o tom už víme všechno. Není to tak úplně pravda; kdo má rád historii a politiku, tak by si tuhle knížku přečíst měl. 

V loňském roce u příležitosti kulatého výročí proběhlo nespočet diskusí a vzpomínkových akcí. S odstupem jednoho roku se mi dostala do ruky velmi zajímavá knížka rozhovorů, které vedli na toto téma televizní novináři Jana Peroutková a Pavel Švec: RestartKniha Zlín 2022

Jeden by si řekl, proč máme znovu číst o rozpadu Československa, když je to dávno za námi a máme pocit, že o tom už víme všechno. Není to tak úplně pravda; kdo má rád historii a politiku, tak by si tuhle knížku přečíst měl. Jsou tam jiné úhly pohledu na věc. Já osobně si nejvíc užil rozhovorů s Mikulášem Dzurindou a Pavlem Kosatíkem. Toho ostatně vždycky!

Většina přispěvatelů řeší, jestli přece jen nebylo možné federaci udržet, co se mohlo a mělo udělat či říct jinak, vždyť jsou si přece naše národy přeci tak blízké a podobné. Se slovem blízké souhlasím. Političtí představitelé za nás uzavřeli v roce 1918 oboustranně výhodný svazek, který do jisté míry fungoval jen dvacet let, ve kterých nebylo Slovákům splněno slíbené konfederativní uspořádání a poté následovaly dvě totality, které řešení vzájemných vztahů blokovaly. Teprve po získání svobody, si oba národy začaly uvědomovat, že toto manželství vlastně nebylo nikdy naplněno a není důvodu ve svazku setrvat. Díky tomu, že následoval civilizovaný rozchod, odpovídají naše vztahy vztahům bývalých manželů, kteří se rozešli, aniž by si ublížili. S tím druhým slovem podobné, ale mám poměrně velký problém. Nenechme se zmást podobností jazykovou. Je třeba si uvědomit, že Češi (jak tvrdila dobová propaganda) 300 let "trpěli" pod nadvládou Rakouska. Dnes už víme, že tomu bylo trochu jinak, že c. a k. mocnářstcví vděčíme za mnohé. Například zavedení byrokracie, školství, armády, policie, soudnictví atd – prostě kompletního státního aparátu. Velmi zdravý byl také germánský vliv na tu naši trochu švejkovskou a slovansky nedisciplinovanou povahu. Díky kombinaci české píle a schopnosti improvizovat na jedné straně a germánskému heslu "Ordnung muss sein", byla první republika tak úspěšná, jak byla. Nesmíme zapomínat, že v době rozpadu monarchie, bylo na našem území přes 50 % průmyslu celého obrovského soustátí. Nemám k dispozici statistiku, jaký podíl na tom měli podnikatelé čeští, židovští či germánští, ale byla to pro Č.S.R. úplně skvělá startovací pozice. Zato na Slovensku vládla tvrdou rukou Budapešť, kterou co do pomaďaršťování a krutosti vůči obyvatelstvu není vůbec možné srovnávat s Vídní. Maďaři sami ovlivněni Osmany, jejichž nekřesťanské a neevropské hodnoty známe, se stejným stylem chovali ke Slovákům, kteří (na rozdíl od nás) opravdu jako národ téměř zanikli. Takže predestinováni historickou zkušeností, která dlouhodobě ovlivňovala národní charaktery obou národů, si opravdu nejsme tak podobní, jak mnozí hlásají. Ostatně to vidíme i dnes na příklonu k Rusku a v daleko větší afinitě vůči režimům tvrdé ruky. "Není přece vhodné se bouřit proti vrchnosti, ani Ukrajinci by neměli!" Politici v rámci politické korektnosti nezapomínají zmínit, kolik mají na Slovensku přátel a jak je jim líto, že se neuskutečnilo referendum. Bývalo by jen prodloužilo agónii federace a místo ekonomické transformace by se do nekonečna řešily pomlčky a jiné přiboudliny. Jsou okamžiky, kdy musí státník vzít odpovědnost do ruky a praštit do stolu. A to Václav Klaus zaplať pánbů udělal!

 

                                       

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 12.2.2024 7:00 | karma článku: 10,05 | přečteno: 235x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

Zdá se, že se výsledky příštích voleb do sněmovny budou nápadně podobat těm minulým. Vzhledem k tomu, že se hospodářská situace začíná zlepšovat, budou se i preference vracet k plichtě.

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1954x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Lékaři, felčaři, šamani a léčitelé

Vypravím-li se tedy do nehostinného prostředí bílých plášťů, jsem v situaci, kdy mi opravdu není dobře a potřebuji odbornou pomoc. Jsem smířen s tím, že v čekárně nebudu sám a beru si s sebou knihu.

15.4.2024 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 443x | Politika

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

Nazývat věci pravými jmény chce odvahu. Především politici se pohybují na tenkém ledě, protože jim už dávno nejde o ideje, prospěch vlasti či záchranu civilizovaného světa, ale pouze o znovuzvolení.

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92 | Přečteno: 305x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Prodali jsme svobodu za třicet stříbrných

Na internetu chodí jeho přání k Velikonocům. Natočené v nějakém pacifickém dovolenkovém ráji. Kde zůstala ta krásná česká závist? Jak to, že se ho chystají volit lidé, pro které taková dovolená zůstává neuskutečnitelným snem.

1.4.2024 v 7:00 | Karma: 23,19 | Přečteno: 923x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Základní pilíře populismu a generál na Hradě

Když je volič dostatečně vyděšen, zjeví se mesiáš, totiž již zmíněný velký Vůdce, který všem bez rozdílu slíbí samá pozitiva a životní jistoty. Zruší, co bylo špatně, všemu rozumí nejlépe, maká 30 hodin denně do roztrhání těla.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 36,76 | Přečteno: 4325x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Trump si před Bidenem udržuje náskok, ukazuje předvolební průzkum

28. dubna 2024  18:11

Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém...

  • Počet článků 384
  • Celková karma 24,36
  • Průměrná čtenost 629x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik