Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Parlamentní volby na dálku

Pokud bychom se dokázali shodnout na tom, že kromě současného stavu chceme zajistit pro naše občany studující, pracující případně i zrovna cestující v zahraničí ještě volbu elektronickou, není to technicky tak složité.

Celá ta debata mi přijde zbytečná a místy připomíná absurdní divadlo. Především bych ani na nanosekundu neuvažoval o čemkoli, co by bylo spojeno s Českou nebo jinou poštou. Jsme přece v jednadvacátém století! To proto nemluvím o korespondenční volbě.

Ale vezměme to od začátku. První podmínkou je dobrovolnost. Kdo si nechá v den voleb udělat trvalou, slavnostně se oblékne a svátek občanských práv si chce opravdu užít, tuto možnost musí mít, a to i v zahraničí, neboť naše ústava mu ji zaručuje. Je jen jeho věcí, jak daleko chce kvůli tomu cestovat. Tedy ten, kdo nemá důvěru v tajnost a nezneužitelnost svého hlasu, ať volí klasicky. Asi musíme počítat s tím, že volební účast bude v zahraničí vždycky o něco nižší než doma. Pokud bychom se dokázali shodnout na tom, že kromě současného stavu, tedy klasické volby, chceme zajistit pro naše občany studující, pracující případně i zrovna cestující v zahraničí ještě volbu elektronickou, není to technicky tak složité. Máme identitu občana, máme bankovní identitu, a právě se rozjíždějí e-občanky. Jsem přesvědčen, že ve lhůtě zbývající do příštích parlamentních voleb, by neměl být problém vytvořit software, který by umožnil elektronickou volbu i následné sčítání hlasů. Pokud je většina mobilně a internetově gramotných spoluobčanů ochotná ovládat elektronicky své úspory, pak je asi důvěra v bezpečnost takových systémů vysoká. To znamená, že odpadá obava z toho, že by někdo mohl zpochybnit jistotu, kdo hlasoval. Případy, kdy náhončí některých stran či hnutí v minulosti nakupovali v sociálně vyloučených lokalitách hlasy, zřejmě uprostřed Austrálie či Kanady nejsou na místě. Takže se můžeme v nejhorším případě obávat hackerských útoků ze strany totalitních režimů, jež (nejen) české demokracii nepřejí, zatímco populistům a extrémistům ANO. S tím se setkáváme denně a mnohdy nejde jen o volby, ale i o životy. Nemocnice, kritická infrastruktura, letecký provoz... Do jisté míry se před nimi můžeme chránit, v nejhorším případě by nemohly být elektronicky získané hlasy započítány. Odpůrci volby na dálku zveličují řídké případy, kdy se něco zadrhlo, ale šlo jen o technické záležitosti. Kdyby to byly opravdu závažné problémy, nebyli bychom jednou ze čtyř zemí Evropy, kde to zavedeno není, ale ustoupila by od toho i ta většina zemí, kde ta možnost zřízena je.

Zase se zdržujeme nepodstatným, posloucháme nekonečné bláboly a bráníme pokroku, který stejně nejde zastavit, ať už s ním souhlasíme či nikoli. Je to do velké míry generační záležitost, která stejně dříve nebo později parlamentem projde. Majitelé tlačítkových Nokií tady, až se bude příště natírat, už pravděpodobně nebudou:-)

Argument opozice, že to koalice tlačí jen kvůli tomu, že tím věří získat 100-300.000 hlasů je úsměvný. Existuje stejný argument s opačným znaménkem: opozice to obstruuje, protože se bojí, že těch 100-300.00 hlasů nezíská. Měla by si spíše položit otázku proč. Protože se jedná o aktivní, přemýšlivé občany, kteří se rozhodli na své budoucnosti zapracovat a nečekají s napřaženou dlaní na to, co odpadne z bohatého stolu populistů. Ten či ta, který/á je schopen/a studovat či pracovat v zahraničí zcela pochopitelně volit současnou opozici nebude, protože není dnešní.

                            

                            

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 29.1.2024 7:00 | karma článku: 27,33 | přečteno: 2929x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

Zdá se, že se výsledky příštích voleb do sněmovny budou nápadně podobat těm minulým. Vzhledem k tomu, že se hospodářská situace začíná zlepšovat, budou se i preference vracet k plichtě.

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1952x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Lékaři, felčaři, šamani a léčitelé

Vypravím-li se tedy do nehostinného prostředí bílých plášťů, jsem v situaci, kdy mi opravdu není dobře a potřebuji odbornou pomoc. Jsem smířen s tím, že v čekárně nebudu sám a beru si s sebou knihu.

15.4.2024 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 443x | Politika

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

Nazývat věci pravými jmény chce odvahu. Především politici se pohybují na tenkém ledě, protože jim už dávno nejde o ideje, prospěch vlasti či záchranu civilizovaného světa, ale pouze o znovuzvolení.

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92 | Přečteno: 305x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Prodali jsme svobodu za třicet stříbrných

Na internetu chodí jeho přání k Velikonocům. Natočené v nějakém pacifickém dovolenkovém ráji. Kde zůstala ta krásná česká závist? Jak to, že se ho chystají volit lidé, pro které taková dovolená zůstává neuskutečnitelným snem.

1.4.2024 v 7:00 | Karma: 23,19 | Přečteno: 923x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Základní pilíře populismu a generál na Hradě

Když je volič dostatečně vyděšen, zjeví se mesiáš, totiž již zmíněný velký Vůdce, který všem bez rozdílu slíbí samá pozitiva a životní jistoty. Zruší, co bylo špatně, všemu rozumí nejlépe, maká 30 hodin denně do roztrhání těla.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 36,76 | Přečteno: 4325x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:25

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stojí, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:19

Nehoda zastavila v neděli dopoledne dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, jeden člověk zemřel

28. dubna 2024  11:15

V Ostravě na ulici Rudné poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 384
  • Celková karma 24,36
  • Průměrná čtenost 629x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik