Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Globalizace destruuje kapitalismus

Převratné změny v rychlosti a cenách dopravy zboží umožnily přesun výroby za levnou pracovní silou. V okamžiku, kdy se mzdy v Číně zvýšily, výrobci okamžitě zareagovali a přesunuli produkci do ještě chudších zemí.

Aby mohla globalizace vypuknout opravdu naplno, musely nastat podmínky, které přinesla teprve vědecko-technická revoluce.

Doprava

Ve druhé polovině 19. století došlo k obrovskému rozvoji železniční dopravy, která nahradila původní přepravu za pomoci zvířat a vodních toků. Říční doprava byla výrazně omezena a soustředila se pouze na sypké materiály, jako jsou například uhlí či písek.

Ve druhé polovině dvacátého století, ale dominantní železnice krok za krokem ustoupila ve prospěch kamionové přepravy, která umožňuje transport "from door to door" bez dvojnásobné překládky.

Námořní přeprava se díky pokroku technologií stala bezpečnější, rychlejší i levnější, ale největší rozvoj zaznamenala doprava letecká. Původní komické dvojplošníky nahradily proudové stroje schopné přepravovat nejen komerční zásilky, ale třeba i vrtulníky a tanky.

Výrazné zrychlení, a především ohromný pokles cen dopravy umožňují v současné době mít druhý den na pultech tropické ovoce, květiny, maso i ryby zaoceánského původu, aniž by je náklady na přepravu výrazně cenově diskvalifikovaly.

Výroba

Převratné změny v rychlosti a cenách dopravy zboží umožnily přesun výroby za levnou pracovní silou. Toto stěhování můžeme sledovat prakticky v přímém přenosu. V okamžiku, kdy se mzdy v Číně zvýšily, výrobci okamžitě zareagovali a přesunuli produkci do ještě chudších zemí, kde jsou lidé zvyklí pracovat za směšnou mzdu. Je to pochopitelně častější případ u výrob, na kterých má lidská práce vysoký podíl, nicméně můžeme pozorovat i stěhování kompletních továren.

Kromě toho jde také o tzv. "specializaci". Jde o přesun výroby na jedno místo, tak aby se vyrábělo co největší množství kusů a tím se snižovaly výrobní náklady. Dříve vyráběly nadnárodní firmy své produkty ve všech zemích, kde také prodávaly. Dobrým příkladem jsou firmy vyrábějící rychloobrátkové zboží – například kosmetiku. Jedna taková firma měla v roce 1990 v Evropě továrny v osmi zemích a každá z nich vyráběla kompletní sortiment. Během deseti let došlo k zásadní změně. Své továrny specializovala firma natolik, že zbyla jen čtyři výrobní místa a každé z nich vyrábělo čtvrtinu sortimentu v obrovských množstvích. Přestože se tím zvýšila náročnost na logistiku, znamenalo to pro firmu výrazné snížení výrobních nákladů. 

Životní prostředí

Co takové rozhodnutí akcionářů znamenalo pro životní prostředí, si umíte představit. Zvýšila se několikanásobně nutnost převážet zboží napříč Evropou tak, aby byl na pultech vždy kompletní sortiment. Kamiony tvoří fronty na přetížených dálnicích, devastují je a jejich motory produkují exhalace. Ostatně totéž platí také pro letadla a pro nákladní lodě s tankery v čele dvojnásobně.

Komunikace

Další podmínkou pro rozvoj globalizace byl jednoznačně také bouřlivý rozvoj komunikačních technologií a výpočetní techniky. Asi není třeba rozebírat rozdíl mezi telegrafem pracujícím s Morseovou abecedou a dnešními konferenčními hovory prostřednictvím třeba Teamsů či Zoomu. Bez počítačů by se jen velmi těžko řídila složitá mezinárodní logistika a účetnictví.

Internet a e-shopy

Bodem zlomu byla určitě implementace internetu a o něco později i zavedení internetového obchodování. Skončila tím prakticky (až na výjimky) teritoriální ochrana trhů. Skončili výhradní dovozci, dnes ani netušíte, když si objednáváte zboží, kde onen internetový obchod sídlí. Mnoho Evropanů využívá čínských e-shopů, které jsou schopné i přes určité celní obtíže cenově konkurovat evropským obchodníkům. Uvnitř EU, kde zcela odpadla cla, to jde úplně hladce.

Tak jak roste IT gramotnost obyvatelstva, postupně zmizí i mnohdy nepochopitelné cenové rozdíly. Pokud je cena výrobku v zemi s nižšími příjmy vyšší než v zemi bohaté, vyplatí se občanům si zboží objednat v e-shopu, přestože platí extra dopravné. Čím dražší výrobek, tím nižší procento ceny tvoří doprava. Tím, že toto bariéry padly, uvolnila se blokace mezi spojenými nádobami a je jen otázkou času, kdy se hladiny v obou nádobách vyrovnají.

Příklad: Švýcarsko není členem EU, takže dovoz není bezcelní. Řada Švýcarů má v Německu hned za hranicemi poštovní přihrádku, kam si nechá posílat zboží a jednou za čas si pro něj osobně dojede.

Daně

Velké nadnárodní firmy využívají všech výhod bezbariérového obchodování, které je možné na základě dohody o volném pohybu zboží a kapitálu uvnitř EU a podobných uskupení, a přitom zneužívají toho, že zúčastněné země nemají harmonizovaný daňový systém, takže například Apple prodává po celé Evropě, ale daní v Irsku, kde jsou sazby mimořádně výhodné.

Koncentrace dominantní tržní síly

Uvedená celosvětová výrobní a obchodní propojenost vede také k tomu, že podstatně více než v minulosti dochází ke postupnému skupování konkurentů a v krajním případě, pokud patřičné antimonopolní úřady (někdy i díky korupci) nezasáhnou, k situaci, že na trhu je pouze minimální počet dodavatelů, kteří mají tak díky dominantnímu postavení schopnost se (tajně) domluvit a pak diktovat ceny. V okamžiku, kdy cenu nevytváří trh a ona ztrácí svou informační hodnotu, dochází k narušení jednoho ze základních principů tržního hospodářství.

Závěr

Současné hospodářské problémy nejsou krizí kapitalismu, jsou zaviněny tím, že se nedodržují pravidla a že ty orgány, které by měly pískat každý míček za čárou, nepískají.

Dopouštíme se faulů na systému a divíme se, že on pak kolabuje a přicházejí krize. Nepřátelé kapitalismu toho využívají ke kritice, aniž by sami byli schopni nabídnout cokoli lepšího. 

Přicházejí konstrukty, které na rozdíl od tržního hospodářství vůbec nevycházejí z lidské přirozenosti, jako je například zaručený nepodmíněný příjem. Pokud dojde k jeho zavedení, přijde onen egyptologem Bártou popsaný kolaps, ale při tomhle natírání já už tu, maminko, nebudu.

                                              

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 7.8.2023 7:00 | karma článku: 14,11 | přečteno: 307x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

Zdá se, že se výsledky příštích voleb do sněmovny budou nápadně podobat těm minulým. Vzhledem k tomu, že se hospodářská situace začíná zlepšovat, budou se i preference vracet k plichtě.

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1954x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Lékaři, felčaři, šamani a léčitelé

Vypravím-li se tedy do nehostinného prostředí bílých plášťů, jsem v situaci, kdy mi opravdu není dobře a potřebuji odbornou pomoc. Jsem smířen s tím, že v čekárně nebudu sám a beru si s sebou knihu.

15.4.2024 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 443x | Politika

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

Nazývat věci pravými jmény chce odvahu. Především politici se pohybují na tenkém ledě, protože jim už dávno nejde o ideje, prospěch vlasti či záchranu civilizovaného světa, ale pouze o znovuzvolení.

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92 | Přečteno: 305x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Prodali jsme svobodu za třicet stříbrných

Na internetu chodí jeho přání k Velikonocům. Natočené v nějakém pacifickém dovolenkovém ráji. Kde zůstala ta krásná česká závist? Jak to, že se ho chystají volit lidé, pro které taková dovolená zůstává neuskutečnitelným snem.

1.4.2024 v 7:00 | Karma: 23,19 | Přečteno: 923x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Základní pilíře populismu a generál na Hradě

Když je volič dostatečně vyděšen, zjeví se mesiáš, totiž již zmíněný velký Vůdce, který všem bez rozdílu slíbí samá pozitiva a životní jistoty. Zruší, co bylo špatně, všemu rozumí nejlépe, maká 30 hodin denně do roztrhání těla.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 36,76 | Přečteno: 4325x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

  • Počet článků 384
  • Celková karma 24,36
  • Průměrná čtenost 629x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik