Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Liga proti hluku

Vůbec netuším, proč v restauracích vyhrává hudba. Lidé se sem přicházejí najíst, případně si popovídat. Pochybuji, že hosté dorazili, aby se mohli zaposlouchat do některého komerčního rádia a jejich nehudby DUC-DUC

Kdybych nejezdil na motocyklu, který je jednoznačně (ač jsem výfuky nijak neupravoval) zdrojem rámusu, založil bych Ligu proti hluku. Může se vám to zdát divné, že mi ve věku, kdy už sluchu ubývá, nadměrný hluk vadí. Jakkoli absurdně to zní, je to tak, že čím hůř slyšíme, tím více nám vadí nadměrný, a hlavně zbytečný hluk.

Na prvním místě bych jmenoval údržbu městské zeleně a parků. Listí se nehrabe, nýbrž fouká fukarem, tráva se nekosí, roští neobsekává srpem, mnoho hodin musíme poslouchat stroje.

Řidiči (nejen) nákladních aut motory nevypínají po celou dobu vykládky. Snad kvůli klimatizaci, nebo ze strachu, že motor znovu nenaskočí. Obzvláště výživná je morseovka neustálého couvání strojů na stavbách!

Prodejny oblečení v centru Prahy mají na fasádě umístěné reprobedny, takže od každých dveří se line jiná "hudba". Nalákají tím snad nějaké zákazníky dovnitř? Mě zahánějí na druhý chodník.

Největší problém mám ale s restauracemi. Vůbec netuším, proč v nich vyhrává hudba. Lidé se sem přicházejí najíst, případně si popovídat. Pochybuji, že hosté dorazili, aby se mohli zaposlouchat do některého komerčního rádia, které hraje v podstatě jen jeden rytmus: DUC-DUC. Jednou jsem slyšel, že podobně jako přesolené jídlo v restauraci podporuje žízeň, tak hlasitá hudba zamezuje hovoru a lidé se tím pádem častěji napijí. Pokud je to pravda, tak je to velmi laciný trik, na který bychom neměli naskakovat. Spíš si myslím, že si hraje personál pro sebe, aby jim šichta lépe ubíhala. A vzhledem k tomu, že se jedná převážně o mladší ročníky, hudební (ne)vkus tomu odpovídá. Něco jiného je, když v řecké restauraci hraje potichu jejich folklor, to na müsli pochopitelně nemám. Vícekrát jsem slušně požádal, aby byla hudba ztišena. Ty obličeje jste měli vidět! Co si asi mysleli o obtěžujícím gerontovi, si také umíte domyslet. Výsledek se dostavil, ale pouze na chvíli, protože zanedlouho okolo potenciometru prošel jiný kolega, který jej ihned vrátil do původní polohy. V jednom případě jsem dokonce použil švýcarský důstojnický nůž Victorinox k odříznutí kabelu vedoucího k reprobedně visící přímo nad naší hlavou. 

Řešení je pochopitelně jednoduché: do takových pohostinců nechodit! K orientaci by pomohla například samolepka na dveřích "V NAŠÍ RESTAURACI HUDBA NEHRAJE".

Také by to mělo být součástí hodnocení restaurací, a mělo by to být uvedeno v průvodcích doporučujících kvalitní gastronomii.

Čím víc mi sluchu ubývá, tím více si ho vážím. Slepota je jistě strašná, ale můžete si posedět s přáteli a bavit se s nimi jako za mlada. Hluchý je vyčleněn z kolektivu, chvíli se pokouší porozumět hovoru, ale nakonec to vzdá. Pochopitelně existují dnes již velmi moderní a drahá sluchadla, ale ani ta vám v hlučné hospodě moc nepomohou, kromě jiného právě kvůli tomu, že tam řve rádio nebo jiný zdroj akustického smogu. Pojďme takové podniky ignorovat!

 

                                         

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 24.7.2023 7:00 | karma článku: 16,79 | přečteno: 248x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Trump, Ukrajina, Kalifornie a progresivisté

Nejlépe prý bylo v Kalifornii za Arnolda Schwarzeneggra, a to v jeho druhém období, kdy už věděl jak na to. Jenže to už je třináct let, je to jiná Kalifornie.

29.4.2024 v 7:00 | Karma: 3,13 | Přečteno: 57x | Politika

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

Zdá se, že se výsledky příštích voleb do sněmovny budou nápadně podobat těm minulým. Vzhledem k tomu, že se hospodářská situace začíná zlepšovat, budou se i preference vracet k plichtě.

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1956x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Lékaři, felčaři, šamani a léčitelé

Vypravím-li se tedy do nehostinného prostředí bílých plášťů, jsem v situaci, kdy mi opravdu není dobře a potřebuji odbornou pomoc. Jsem smířen s tím, že v čekárně nebudu sám a beru si s sebou knihu.

15.4.2024 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 443x | Politika

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

Nazývat věci pravými jmény chce odvahu. Především politici se pohybují na tenkém ledě, protože jim už dávno nejde o ideje, prospěch vlasti či záchranu civilizovaného světa, ale pouze o znovuzvolení.

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92 | Přečteno: 305x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Prodali jsme svobodu za třicet stříbrných

Na internetu chodí jeho přání k Velikonocům. Natočené v nějakém pacifickém dovolenkovém ráji. Kde zůstala ta krásná česká závist? Jak to, že se ho chystají volit lidé, pro které taková dovolená zůstává neuskutečnitelným snem.

1.4.2024 v 7:00 | Karma: 23,19 | Přečteno: 923x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 385
  • Celková karma 22,62
  • Průměrná čtenost 627x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik