Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Demokracie vyhrála!

Novoroční setkání bývalých premiérů, které svolal pan premiér, to je ukázka zasypávání příkopů. Záběry paní Nerudové a pánů Fischera a Hilschera před Štencovým domem, to byla sklenice vody ve vyprahlé poušti Zemanismu a Babišismu.

Mám neskutečnou radost z velkého vítězství demokrata, protože si uvědomuji, jak je Hrad důležitý. V případě zvolení velkouzenáře premiérem v příštích parlamentních volbách, by mu snad spolu se senátem a Ústavním soudem neumožnil ta nejhorší zvěrstva.

Výsledek mě naplňuje optimismem i stran úsudku voličů, kteří překonali své výhrady vůči předlistopadové generálově minulosti, protože si ji dávno odčinil a zároveň je vyděsilo riziko vítězství primitivního a bezcharakterního šejdíře.

Z dat agentury STEM po prvním kole vyplynulo, že velkouzenářův elektorát je dán nižším vzděláním, vyšším věkem a horší sociální situací. Jde o méně vzdělané, tudíž méně vydělávající a starší čili "vyděsitelnější", jde o občany nepříliš úspěšné a tudíž nespokojené. Do jaké míry si za to mohou sami, nebo je na vině Gaussova křivka, to nechám na posouzení laskavému čtenáři, ale víme, že to procento je na celém světě plus mínus stejné.

Zastavil bych se ale nad tím, že jeho lžím a strašení v prvním kole podlehlo 24 % vysokoškoláků (možná mají stejně mizerné vzdělání jako on) a 25 % voličů do devětadvaceti let. Tohle byli ti voliči, o které mělo smysl bojovat a nebylo nutné jim rozdávat koblihy. A to se generálovou týmu povedlo. Překvapivě nebylo v prezidentských volbách jedním z témat, životní prostředí. Není divu, když na tom pilně pracuje V. Klaus už mnoho let a zajistil, aby sousloví "Green Deal" bylo u nás sprosté slovo.

Občas žehráme na politickou kulturu. Novoroční setkání bývalých premiérů, které svolal pan premiér, to je ukázka zasypávání příkopů. Zrovna tak záběry paní Nerudové a pánů Fischera a Hilschera před Štencovým domem, to byla sklenice vody ve vyprahlé poušti Zemanismu a Babišismu. Podpora pro generála od těchto tří kandidátů i v následujících týdnech před druhým kolem, to byla ukázka vysoké politické kultury. Chapeau! Nádherným gestem byla též návštěva slovenské prezidentky! Večerní rozhovor na ČT1 moderovaný panem Kubalem, ukázal generála takového, jak ho znám. Věcného, důstojného, s úsměvem a nadhledem.

Dopadli jsme na výbornou, když šlo do tuhého, tak se blaničtí rytíři probudili, ale boj s psychopatem nekončí. Za dva roky se nekulturní barbar bez jakéhokoli politického programu, ale s podporou nakradených miliard opět utká s liberálními stranami, které budou díky složité ekonomické situaci v těžké defenzivě. Snad do té doby vláda pochopí, že má velký problém s komunikací a prostý lid jí nerozumí. Mí Pražané možná ano, ale to je málo.

 

                       

 

Oba voličské tábory se častovaly nadávkami a ukazovaly si na čelo, jako že hloupí jsou ti druzí. Zamyslel jsem se nad strukturou obou elektorátů. 

Kdo volil pro generála?

1. Občané, kteří ho buď osobně znají, nebo na základě jeho výroků a chování uvěřili, že je to čestný člověk, který bude ctít zákony a morálku. Krom toho dámy tvrdí, že je fešák!

2. Občané, kteří byli zprvu hodně na vážkách kvůli jeho předlistopadovému škraloupu, ale v průběhu kampaně si opravili názor a rozhodli se, že mu starou historii dokážou prominout.

3. Občané, kteří se přiklonili k jeho osobě, protože jim nevyšla volba v prvním kole, a nejen díky doporučení neúspěšných kandidátů, si uvědomili, že pro demokrata je volba AB nepřijatelná.

4. Občané, kteří by volili i houpacího koně, jen aby tam nebyl AB.

Z napsaného vyplývá, že se GP podařilo jeho voliče přesvědčit o tom, že si své hříchy dávno odpracoval a na Hradě od něj mohou očekávat respekt k psaným i nepsaným zákonům, rozvahu, důstojnost, slušnost a schopnost sjednocovat rozhádané.

Kdo volil Průhonice?

1. Občané, kteří dlouhodobě podporují hnutí ANO, protože věří, že se o ně postará štědrá ruka předsedy. Jedná se především o sociálně ohrožené skupiny seniorů a samoživitelek, případně občany na dávkách.

2. Občané, kteří jsou frustrování z rozkrádací mašiny ODS a ČSSD, kterým se sice nevede úplně špatně, ale nebyli tak úspěšní, jako jiní, kteří se v tom zahnilém rybníce pohybovali obratněji. 

3. Občané, kteří obdivují podnikatelský úspěch AB a vůbec jim nevadí, že tomu úspěchu naprosto chybí morální rozměr, věří, že je možné řídit stát stejně, jako firmu nebo hnutí.

4. Občané, kteří mají tendenci vyvažovat a podlehli dojmu, že je AB ubližováno, že to není vůči němu fér. Uvěřili tomu, že se proti němu spikl celý svět. (podobný pocit měl asi těsně před smrtí kdejaký diktátor)

Z napsaného vyplývá, že se AB podařilo jeho voliče přesvědčit o tom, že jedině on je zachrání před drahotou a korupcí, jen díky jeho schopnostem a známostem bude ČR stejně úspěšná jako jeho firma a všem se bude dobře dařit.

Kdo k volbám nešel?

1. Občané, kteří se o politiku vůbec nezajímají a dali o víkendu přednost lyžování.

2. Občané, kteří si podobně jako M. Kocáb nemohli vybrat mezi dvěma bývalými členy KSČ.

3. Občané, kteří byli frustrovaní z prvního kola, kde jejich kandidát neuspěl.

4. Občané, kteří odmítají chodit k volbám, protože je to šaškárna, která stejně nic nezmění.

A pak ještě existuje moje dělení. Na lidi, kteří jsou samostatní a schopní kritického myšlení, dokážou ve valné většině případů rozeznat pravdu od lži, ctí morálku a cítí odpovědnost za stát a za budoucnost svých dětí. A na ty druhé, kteří se o sebe nedokážou postarat, mají pocit, že jim má pomoci stát s mesiášem v čele, jsou ochotní se při různých prasárnách dívat stranou, hlavně, když z toho mají prospěch. Někteří jsou bohužel opravdu tak intelektuálně nesmělí, že věří zjevným lžím a jezulátku v kapse kabátu.

Nenechme si tím vším zkazit radost z vítězství svobody, práva a naděje!

Jsem šťastný, že jsem mohl při tom být!

 

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 30.1.2023 7:00 | karma článku: 34,68 | přečteno: 2910x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

Zdá se, že se výsledky příštích voleb do sněmovny budou nápadně podobat těm minulým. Vzhledem k tomu, že se hospodářská situace začíná zlepšovat, budou se i preference vracet k plichtě.

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1934x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Lékaři, felčaři, šamani a léčitelé

Vypravím-li se tedy do nehostinného prostředí bílých plášťů, jsem v situaci, kdy mi opravdu není dobře a potřebuji odbornou pomoc. Jsem smířen s tím, že v čekárně nebudu sám a beru si s sebou knihu.

15.4.2024 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 442x | Politika

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

Nazývat věci pravými jmény chce odvahu. Především politici se pohybují na tenkém ledě, protože jim už dávno nejde o ideje, prospěch vlasti či záchranu civilizovaného světa, ale pouze o znovuzvolení.

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92 | Přečteno: 304x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Prodali jsme svobodu za třicet stříbrných

Na internetu chodí jeho přání k Velikonocům. Natočené v nějakém pacifickém dovolenkovém ráji. Kde zůstala ta krásná česká závist? Jak to, že se ho chystají volit lidé, pro které taková dovolená zůstává neuskutečnitelným snem.

1.4.2024 v 7:00 | Karma: 23,19 | Přečteno: 922x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Základní pilíře populismu a generál na Hradě

Když je volič dostatečně vyděšen, zjeví se mesiáš, totiž již zmíněný velký Vůdce, který všem bez rozdílu slíbí samá pozitiva a životní jistoty. Zruší, co bylo špatně, všemu rozumí nejlépe, maká 30 hodin denně do roztrhání těla.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 36,76 | Přečteno: 4325x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 384
  • Celková karma 24,57
  • Průměrná čtenost 629x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik