Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Causa Julián

Není možné se honit za novinářskou senzací bez ohledu na to, co jejím zveřejněním způsobím. Každý soudný (a nepodplacený) novinář by měl mít dostatek soudnosti, aby to neudělal.

Od roku 2010 sledujeme jeho zatčení, kauci, pobyt na Ekvádorském konzulátě, další zatčení a nejnověji souhlas s vydáním do USA. Kdyby šlo „jen“ o obvinění ze znásilnění ve Švédsku, nebyla by tahle kauza tak známá a nelákala by kamery světových médií. Popravdě by asi nezajímala ani pisatele těchto řádků. Daleko zajímavější a kontroverznější je jeho činnost na serveru WikiLeaks, který v roce 2006 spoluzaložil. Má řadu fazet jako vybroušený kámen do prstenu.

První z nich je otázka, jak se k vysoce utajovaným skutečnostem vůbec dostal, protože je docela dobře možné, že nešlo o zručný hackerský kousek, ale že mu je někdo zcela cíleně přihrál. Můžeme s pohledem na Východ hádat, kdo to asi mohl být, když šlo o to uškodit USA. Vysoce pravděpodobně šlo o součást hybridní války. Někdo se také pravděpodobně u Ekvádorců za poskytnutí azylu musel přimluvit, protože to není zrovna končina známá bojem za svobodu slova.

Druhou z nich je počáteční obdivný jásot The New York Times, pak dokonce udělení UK Media Awards od Amnesty International, ocenění za šíření svobody tisku a za investigativní žurnalistiku.

Třetí je otázka, jestli i tato svoboda nemá mít určité hranice. Čili odpovědnost toho, kde se k utajovaným skutečnostem dostane. Odhalit válečné zločiny, či poměry v utajovaných věznicích, sice Američany určitě naštve, ale může vést k nápravě. Ale zveřejnění dokumentů, které mohou způsobit odhalení léta budovaných kontaktů a sítí může mnoho lidí a jejich rodin ohrozit na životě. 

Za čtvrté je také nutné se ptát, komu to zveřejnění posloužilo? Odpověď je, že režimům, které jsou vůči svobodě slova naprosto imunní a které by, kdyby se to stalo v opačném gardu, neváhaly poslat za Assangem agenta s novičokem v kapse.

A tady se dostávám k tomu, proč mě zpráva o vydání J.A. do USA potěšila. Není možné se honit za novinářskou senzací bez ohledu na to, co jejím zveřejněním způsobím. Každý soudný (a nepodplacený) novinář by měl mít dostatek soudnosti, aby to neudělal. Obhájci bezbřehé svobody by namítli, že zveřejnění dokumentů bylo ve veřejném zájmu. Vykládejte to vdovám po zpravodajcích, jejich překladatelích a dalších spolupracovnících, kteří dostanou v tom lepším případě vyznamenání a moc pěkně a pečlivě složenou americkou vlajku.

Pokud pravděpodobný vysoký trest pro Juliána v ostatních senzacechtivých „bojovnících za svobodu slova“ probudí alespoň trochu soudnosti, pak to stálo za to.

Také se může stát, že ten, kdo mu ty dokumenty přihrál, nebude mít zájem na tom, aby na něm Američané vyzkoušeli všechny své oblíbené výslechové techniky. Pak se asi J.A. ani odsouzení nemusí dočkat. Moje babička by řekla „Kdo čím zachází, také schází…“

 

                                               

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 27.6.2022 7:00 | karma článku: 7,10 | přečteno: 225x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

Zdá se, že se výsledky příštích voleb do sněmovny budou nápadně podobat těm minulým. Vzhledem k tomu, že se hospodářská situace začíná zlepšovat, budou se i preference vracet k plichtě.

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1937x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Lékaři, felčaři, šamani a léčitelé

Vypravím-li se tedy do nehostinného prostředí bílých plášťů, jsem v situaci, kdy mi opravdu není dobře a potřebuji odbornou pomoc. Jsem smířen s tím, že v čekárně nebudu sám a beru si s sebou knihu.

15.4.2024 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 442x | Politika

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

Nazývat věci pravými jmény chce odvahu. Především politici se pohybují na tenkém ledě, protože jim už dávno nejde o ideje, prospěch vlasti či záchranu civilizovaného světa, ale pouze o znovuzvolení.

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92 | Přečteno: 304x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Prodali jsme svobodu za třicet stříbrných

Na internetu chodí jeho přání k Velikonocům. Natočené v nějakém pacifickém dovolenkovém ráji. Kde zůstala ta krásná česká závist? Jak to, že se ho chystají volit lidé, pro které taková dovolená zůstává neuskutečnitelným snem.

1.4.2024 v 7:00 | Karma: 23,19 | Přečteno: 922x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Základní pilíře populismu a generál na Hradě

Když je volič dostatečně vyděšen, zjeví se mesiáš, totiž již zmíněný velký Vůdce, který všem bez rozdílu slíbí samá pozitiva a životní jistoty. Zruší, co bylo špatně, všemu rozumí nejlépe, maká 30 hodin denně do roztrhání těla.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 36,76 | Přečteno: 4325x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

  • Počet článků 384
  • Celková karma 24,57
  • Průměrná čtenost 629x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik