Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odložená spotřeba

Když položíme vzorku osob otázku, jestli si raději vezmou stokorunu hned anebo příští týden dvě, sáhne velké procento lidí po té první variantě. Jednak, co je doma, to se počítá, ale hlavně řada našich sousedů žije dneškem.

Nebude to poprvé, co se zmiňuji o tzv. „odložené spotřebě“. Nedávno jsem se s tímto termínem opět setkal v báječné knížce „Černá labuť“ od Nassima Taleba. Jde o to, že právě schopnost myslet na budoucnost je jednou z věcí, která homo sapiens odlišuje od světa zvířat. Fakt, že si některá zvířata dělají zásoby na zimu, není výsledkem jejich myšlení, děje se tak pouze na základě instinktů.

Když položíme zkoušenému vzorku osob otázku, jestli si raději vezmou stokorunu hned anebo příští týden dvě, sáhne velké procento lidí po té první variantě. Jednak, co je doma, to se počítá, ale hlavně řada našich sousedů žije především dneškem a se zítřkem si mnoho starostí nedělá. Důkazem budiž množství nepojištěných aut a rodinných domů, o kterých se hovoří při každé další živelní katastrofě, ale stejně se nic nezmění. 

Moc pěkným příkladem jsou také dcery jedné naší známé, které se svými dětmi a manžely dvěma auty vypravovaly na dovolenou do Chorvatska. Neměly vůbec nic zajištěného („nějaké ubytování se přece vždycky najde!“) a na dotaz, jak dlouho tam budou odpovídaly: „dokud nám nedojdou peníze. Částku na benzín zpět si musíme dát stranou“ Tahle na první pohled lákavá svoboda, však prostupuje celým jejich životem. V tomto případě odvrácenou stranou mince s nápisem svoboda, je nezodpovědnost. Tenhle způsob vede finálně k mnoha nečekaným překvapením. Stačí když se poroučí pračka nebo lednička, což bez rezervy nedokážou finančně zvládnout, a děvčata se rázem stávají adeptkami na půjčky a následně exekuce a osobní bankroty. Když si k tomu přidáme „optimalizaci“ příjmů i nákladů za účelem neplacení daní, jsou kandidátkami na ty nejnižší důchody a takto bych mohl pokračovat, ale nemusím, další příklady si z laskavých čtenářů jistě doplní ze své zkušenosti sám.

„Odložená spotřeba“ se stane nyní módním trhákem, protože právě to se budou snažit občanům vysvětlovat představitelé nové vlády. Vzdejte se stovky dnes a uvěřte nám, že od nás dostanete v budoucnu dvě. Do toho bude sborově recitovat AgroAno: „My jsme vám to říkali! Zvolili jste si špatně! Budete utahovat opasky! Kiš Kiš!) Uvidíme, jestli to vládní představitelé budou schopni lidem srozumitelně vysvětlit, že tou dnešní prací splácejí to, co bylo díky populistům zkonzumováno už v minulosti, že tím zachraňují své vlastní důchody a pracují pro lepší školství a zdravotnictví pro své děti a vnoučata …

Vláda bude chtít i od voličů, kteří fungují na první signální, aby svou spotřebu dobrovolně odložili. To jsem zvědav, jak se jí to podaří!

Vždyť se to nedaří ani u očkování a tam jde doslova o život. Intelektuálně nesmělé občany nepřesvědčí ani tvrdá čísla, která jasně dokazují, že tato vlna je především vlnou neočkovaných. Můžeme se pouze spoléhat na to, že i ti bezohlední sobci se finálně očkovat dají, protože jim vláda život bez certifikátu značně znepříjemní. Dovolávat se odpovědnosti a zdravého rozumu u nich nelze, asi není ani jedno z toho u těchto homo (sapiens?) přítomno.

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 15.11.2021 7:00 | karma článku: 10,16 | přečteno: 270x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Trump, Ukrajina, Kalifornie a progresivisté

Nejlépe prý bylo v Kalifornii za Arnolda Schwarzeneggra, a to v jeho druhém období, kdy už věděl jak na to. Jenže to už je třináct let, je to jiná Kalifornie.

29.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,54 | Přečteno: 404x | Politika

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

Zdá se, že se výsledky příštích voleb do sněmovny budou nápadně podobat těm minulým. Vzhledem k tomu, že se hospodářská situace začíná zlepšovat, budou se i preference vracet k plichtě.

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1966x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Lékaři, felčaři, šamani a léčitelé

Vypravím-li se tedy do nehostinného prostředí bílých plášťů, jsem v situaci, kdy mi opravdu není dobře a potřebuji odbornou pomoc. Jsem smířen s tím, že v čekárně nebudu sám a beru si s sebou knihu.

15.4.2024 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 446x | Politika

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

Nazývat věci pravými jmény chce odvahu. Především politici se pohybují na tenkém ledě, protože jim už dávno nejde o ideje, prospěch vlasti či záchranu civilizovaného světa, ale pouze o znovuzvolení.

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92 | Přečteno: 307x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Prodali jsme svobodu za třicet stříbrných

Na internetu chodí jeho přání k Velikonocům. Natočené v nějakém pacifickém dovolenkovém ráji. Kde zůstala ta krásná česká závist? Jak to, že se ho chystají volit lidé, pro které taková dovolená zůstává neuskutečnitelným snem.

1.4.2024 v 7:00 | Karma: 23,19 | Přečteno: 929x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 385
  • Celková karma 24,23
  • Průměrná čtenost 627x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik