Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Inflace a volby

Jsme nedobrovolnými akcionáři tohoto státu, který někdo špatně vede, ale jen menšina chce zdravou firmu, většina chce dividendy, i když je firma skoro plajte! Takže to na té říjnové valné hromadě zase špatně dopadne.

V médiích teď často slyšíme, že inflace nabírá na otáčkách, ekonomové se zmiňují o dluhových brzdách a podobně. Možná by bylo dobré si některé pojmy přeložit do normálního lidského jazyka a ukázat na konkrétním příkladu.

Josef Novák má měsíční výplatu (aby se to dobře počítalo) 10.000 korun a naspořeno má 100.000 Kč. Za svůj plat i úspory si může koupit zboží a služby v hodnotě sto deseti tisíc, někdy hovoříme o tzv. „kupní síle“.

Když je inflace 2,5 % ročně (to znamená, že se ceny za rok zvedly v průměru o 2,5 %), tak už si nekoupí z výplaty stejný nákup, ale těch původních 10.000 má kupní sílu už jen 9.750 korun a jeho úspory se také scvrkly, protože si za ně koupí zboží už jen v hodnotě 97.500.

Je to jako by mu stát sebral 250 každý měsíc z výplaty a 2.750 korun z úspor.

Co udělá Josef Novák? Zastupován odbory bude chtít zvýšit plat a populistická vláda, která chce být znovu zvolena, nadšeně podporovaná Venezuelou, mu skutečně přidá.

Jenže mezitím se zboží a služby zase zdražily, takže ani ze zvýšeného platu si Pepa nekoupí to, co na začátku našeho příběhu. A co úspory? Ty se na rozdíl od platu zvýšit nedají. O ty toho našeho Pepíka vláda jednoduše okradla. Takto se roztáčí tzv. inflační spirála. Kdo chce vědět kde to skončí, ať s to přečte u E.M. Remarqua.

A důvody inflace? Nenechte se zmást řečmi o tom, že si ji importujeme. To je jen část pravdy. Ten hlavní problém spočívá v tom, že vláda rozdává více, než na daních vybere. Je to stejné, jako byste v domácnosti utratili, více než vyděláte. Rozdíl kryjete půjčkou. Jenže na ní běží nemalé úroky. A jste v pasti. Vláda past odsouvá tím, že tiskne více a více bankovek a dluh roste. A svým voličům přidává rychleji, než roste produktivita práce. Čili: dělník během své šichty vyrobil místo sta kusů 102, ale my mu nepřidáme 2 %, nýbrž díky Středulovi a jemu podobným aspoň 6 %.

Z napsaného naprosto jasně vyplývá, že se chováme jako kníže Rohan a věříme, že nepřijde ten okamžik, kdy se ocitneme na mizině. Jenže on přijde, když si nezvolíme vládu, která bude mít odvahu říct voličům pravdu. Že mejdan skončil a že teď je třeba šlápnout na brzdu, protože se blížíme k propasti. Kdo ale bude volit takovou stranu, která to řekne na rovinu? Pouhá hrstka zodpovědných. Přes 30 procent obyvatelstva skočí zase na nějakou koblihu nebo slevu na jízdném a zbytek pojede místo voleb radši na chatu…

Jsme nedobrovolnými akcionáři tohoto státu, který někdo špatně vede, ale jen menšina chce zdravou firmu, většina chce dividendy, i když je firma skoro plajte! Takže to na té říjnové valné hromadě zase špatně dopadne.

Zajímavé je, že podle grafů, které předvádí Vašek Hlodavec každou neděli, až 44 % populace vnímá inflaci jako vážný problém. Koho, ale těchto 44 % voličů bude volit? Problém vnímat a problém řešit, či být ochoten se na jeho řešení podílet, je to totiž velký rozdíl. Tahle vláda lidi naučila jen čekat na dotace s napřaženými dlaněmi. Tak jak to dělá i ona sama s velkouzenářem v čele!

 

                                        

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 4.10.2021 7:00 | karma článku: 33,11 | přečteno: 2191x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

Zdá se, že se výsledky příštích voleb do sněmovny budou nápadně podobat těm minulým. Vzhledem k tomu, že se hospodářská situace začíná zlepšovat, budou se i preference vracet k plichtě.

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 21,98 | Přečteno: 1925x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Lékaři, felčaři, šamani a léčitelé

Vypravím-li se tedy do nehostinného prostředí bílých plášťů, jsem v situaci, kdy mi opravdu není dobře a potřebuji odbornou pomoc. Jsem smířen s tím, že v čekárně nebudu sám a beru si s sebou knihu.

15.4.2024 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 442x | Politika

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

Nazývat věci pravými jmény chce odvahu. Především politici se pohybují na tenkém ledě, protože jim už dávno nejde o ideje, prospěch vlasti či záchranu civilizovaného světa, ale pouze o znovuzvolení.

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92 | Přečteno: 304x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Prodali jsme svobodu za třicet stříbrných

Na internetu chodí jeho přání k Velikonocům. Natočené v nějakém pacifickém dovolenkovém ráji. Kde zůstala ta krásná česká závist? Jak to, že se ho chystají volit lidé, pro které taková dovolená zůstává neuskutečnitelným snem.

1.4.2024 v 7:00 | Karma: 23,19 | Přečteno: 922x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Základní pilíře populismu a generál na Hradě

Když je volič dostatečně vyděšen, zjeví se mesiáš, totiž již zmíněný velký Vůdce, který všem bez rozdílu slíbí samá pozitiva a životní jistoty. Zruší, co bylo špatně, všemu rozumí nejlépe, maká 30 hodin denně do roztrhání těla.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 36,76 | Přečteno: 4325x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 384
  • Celková karma 24,56
  • Průměrná čtenost 629x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik