Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Průvodce po českém volebním nebi

Kandidátky koalic jsou sice společné, ale pro dění po volbách budou důležité jen poslanecké mandáty a mandáty nezískávají strany, nýbrž konkrétní kandidáti.

Jak se vyznat v jednotlivých stranách, jak si vybrat koho volit? Nejdříve by si měl každý z nás položit otázku, co chce a co nechce a pak se teprve může zamyslet nad tím, kdo mu to nejpravděpodobněji splní. Dovolím si popsat jednotlivé subjekty, které mají šanci se po volbách objevit ve sněmovně. Začnu od těch nejmenších.

Lidé pro Milionového zrzka zanikly ještě dříve, než vznikly. Byl to bláhový sen Napoleona, který se nechal opít potleskem zaplněné Letné. Rozhodnutí to bylo zjevně nezralé, doporučoval bych mu dokončit studium.

Volný blok je dalším obskurním spolkem, který, doufejme, do dění ve sněmovně nezasáhne. Jana Bobošíková už kandidovala na všechno možné. Zlí jazykové tvrdí, že i na papeže. Další lídryně bloku Jana Volfová byly vyhozena ze střední školy pro státní správu, kde byla ředitelkou, pro nejasnosti ve financování. O Flákancovi v čele bloku, který se už dvakrát vyznamenal v přímém přenosu přímo u předsednického pultíku, není třeba hovořit. Jde o ten nejhorší politický suterén.

Přísaha, jejíž tváří je bývalý policista, přičemž se záměrně vyhýbám atributu “elitní“, protože mi jako elita vůbec nepřipadá. Hlavně proto, že se svými zbrklými zásahy výrazně připletl do politiky, a nakonec se ukázalo, že to bylo prakticky ve všech případech plácnutí do vody. Zajímavé by bylo vědět, kdo mu platí docela rozsáhlou kampaň. Šance dostat se do sněmovny postupně rostou, je dost možné, že odčerpá radikálnější voliče SPD a Trikolory, za což bych mu dal 28. října medaili, kdyby nehrozilo, že bude budoucím koaličním partnerem ANO. Mnozí pozorovatelé pojali oprávněné podezření, že je celý jeho projekt tajně financován velkouzenářem.

Trikolora Když rezignoval Václav Klaus junior, ztratila svou nezapomenutelnou tvář. Jde o to, jestli stranička jeho odchod přežije, protože byl nejen kontroverzním řečníkem, ale také dokázal sehnat od otce (či od Sklepníka) finance. Šance na zvolení jsou malé. Asi byl hodně zklamán, jak málo spolustraníků a voličů po svém odchodu z ODS přetáhl.

KDÚ Pod vedením traktoristy má podobný problém jako KSČ, její voliči stárnou a vymírají. Nicméně výsledek u voleb bývá o něco lepší než v průzkumech. Pokud by nebyli v koalici Spolu, moc šancí bych jim na křesla ve sněmovně nedával. Vazba na středověké názory katolické církve (vztah k LGBT, potraty…) jim zahání mladší a tolerantnější voliče.

TOP 09 V čele s Pekárnicí je na tom (po odchodu pro mnoho voličů neakceptovatelného Kalouska) o něco lépe, ale také to není žádná hitparáda. I v tomto případě dává koalice smysl (jak se nehezky moderně říká místo „má smysl“). Kdo volá po větší účasti žen ve špičkové politice, měl se dívat před pár týdny v neděli na OVM, kde se utkala Venezuela, Zubejda a Pekárnice. Nemohly si sice poměřovat pindíky, ale jinak to byl nemlich ten stejný cirkus, jako když tam sedí chlapi?

Socdem Po minulých volbách vyhrála ta část strany, která byla pro koalici s velkouzenářem, a to se téhle nejstarší straně na našem politickém nebi stát nemělo. Za kolaboraci s největším gaunerem porevoluční éry a za znovuzvolení Hambáčka ji čeká propadliště dějin nebo pár křesel spočitatelných na prstech jedné ruky.

KSČ I tady bude zajímavé, co se stane, až konečně opustí jejich čelo agent Falmer. Teď před volbami se to nestalo, šikovně odložil volební sjezd. Kromě toho geronti vymírají. Vidíme to na srazech u sochy maršála Koněva (ona už tam není, takže se jedná o fantomové bolesti, jako když vám amputují nohu), nebo na prvomájových oslavách. Řady prořídly a Internacionálu nemá kromě soudružky Semelové už pomalu kdo zazpívat. Mladá nadějná z konečný by měla podle komunistické logiky skončit v uranovém lágru, protože byla po čtyři roky vystavena západní propagandě v Bruselu, a kdož ví, zda nepodlehla jejím svodům!

SPD stále více připomíná pátou kolonu Vladimíra Vladimíroviče a v akordu s Hradním jezevcem pěje kremelské popěvky. Sdružuje všechny radikální týpky: nácky, xenofoby, EUfoby a milovníky spikleneckých teorií. Na jejich IQ Pitomio (podle pořekadla jednooký mezi slepými králem) hravě stačí. Do parlamentu se dostane, ale do případné vládní koalice s ANO ne, protože to by se to nelíbilo Bruselu a velkouzenářova firma bez evropských dotací nepřežije.

Starostové začali jako nenápadné hnutí s velmi dobrou ideou. „Osvědčili jsme se při správě měst a obcí? Ano? Pak nám dejte důvěru i v celostátní politice.“ Jejich představitelé ať už Češi, Moraváci, nebo Rakušané nemají skandály a umějí mluvit. Koalice s Piráty možná ledaskoho překvapila, ale zatím funguje na jedničku. Měli by po případném vstupu do vlády, sehrát roli kotvy, který ustálí občasné levicové úlety některých Pirátů.

ODS Už jsem to psal vícekrát, že pozitivní role pana profesora, kterého Kalousek přirovnal k jednotce nudy, je nesporná. Svým slušným a klidný vystupováním, vždy dobře oblečen s dokonalou pěšinkou, vrátil stranu do slušné společnosti. Bohužel se ale opět začala vynořovat z propadliště dějin jména definitivně spojena se kšefty, které ódéesku málem utopily. Pan profesor podle mého názoru udělal strašnou chybu, když navýšil kovidový rozpočtový schodek o dalších 90 miliard, jen proto, že zrušení superhrubé mzdy měla ODS v programu. Ale nejde jen o peníze, on tím zároveň naznačil, že je schopen se za určitých okolností a na některých věcech shodnout s největším nebezpečím demokracie a státního rozpočtu: agentem Burešem. Většina komentátorů se shoduje v tom, že v ODS začíná sílit platforma, která by šla s ANO do koalice (možnou podmínkou by byla osobní neúčast pana Agroferta). Já k tomu dodávám, že kmotrům docházejí peníze, už si dlouho nelízli.

ANO i když se mu v pandemii moc nedařilo, stále vede. Velkouzenáře drží (dámy prominou) Hrad za koule a zdá se, že ho nikdo nemá rád a nechce si s ním hrát.

ALE jeho skalní příznivci věří na celosvětové spiknutí s názvem Antibabiš a budou ho volit, i kdyby zavraždil nemluvně v přímém přenosu. Parta jeho markeťáků nebude váhat vyhrabat jakoukoli špínu (pravdivou či nepravdivou) na jeho oponenty, protože jde o všechno. Nejen o moc a peníze, ale o kriminál. Nakonec mu neuškodí ani junior, jehož vystupování budí značné otazníky. Já bych do jím pilotovaného boeingu teda nenastoupil.

Piráti asi hodně lidí překvapili a je pravda, že skvělý dojem, který dělá kapitán Jack Sparrow neplatí pro všechny ostatní lodníky. Občas z nich vypadne moudro, které by se mělo tesat, jak říkával pan Horníček. Přesto naprosto neplatí kritika o nestátotvornosti. To naopak ti, kteří odmítají digitalizaci, protože by přišli o své kšeftíky, nejsou státotvorní. Neplatí ani slova o neomarxismu, ani Skopečkovo tvrzení o tom, že rozpočet narovná pouze na straně výdajů. Bude se muset sáhnout i na příjmy – to ví každý, kdo trochu ekonomicky přemýšlí, ale ODS to řekne (na rozdíl od Pirátů) až po volbách. V poslední době jako by jejich kampani spadl řemen. Kritizují je v podstatě všechny ostatní partaje a média pod taktovkou Máry Prchala, takže výsledek nebude tak vysoký, jak se ještě na začátku prázdnin zdálo.

Resumé:Pokud je naším cílem zbavit se velkouzenáře, zabránit mu v Agrofertizaci společnosti a nenápadné likvidaci demokracie, je asi dost jasné, koho bychom měli volit. V případě vítězství obou koalic, dostaneme jako bonus šanci na odstranění zlobra z Lánského zámku?

V případě, že chcete vyvést naši republiku z EU a z NATO, máte v oblibě panslavismus, obdivujete silné muže do půl těla svlečené, kteří holýma rukama přeperou medvěda, pokládáte Tchaj Wan za vzbouřeneckou kolonii a protesty proti zvyšujícímu se tlaku na svobodný Hong Kong ze strany říše středu, za západní propagandu, pak máte také jasný výběr.

Pokud nepůjdete k volbám, potom vězte, že jste svůj hlas díky druhému skrutiniu dali straně, kterou jste si vůbec, ale vůbec nevybrali. Váš hlas zrovna tak propadne, pokud budete ze vzdoru volit subjekty bez šance na zvolení. Večer si pak sedněte do hospody „Na Růžku“ a nadávejte na poměry!

Jedinou alternativou pro ty voliče, kteří mají problém s koalicemi, protože by například rádi volili Starosty, kdyby nebyli v koalici s Piráty, nebo TOP 09, kdyby nebyla v koalici s ODS, je kroužkování. Kandidátka je sice společná, ale pro dění po volbách budou důležité jen poslanecké mandáty a mandáty nezískávají strany, nýbrž konkrétní kandidáti. Takže, pokud například zakroužkujete kandidáty (můžete maximálně čtyři!) jen jedné strany, přestože je součástí koalice, automaticky je posunete nahoru směrem ke zvolení, přestože jsou na společné kandidátce níž. Může se díky tomu teoreticky stát, že bude zvoleno více poslanců za KDÚ než za ODS, resp. za Starosty, než za Piráty atd. A takto zvolení poslanci pak budou tvořit povolební koalice.

Je třeba k volbám určitě jít, neskočit na laciné sliby a uvážlivě kroužkovat. Nic lepšího nemůžeme udělat. Každý hlas je cenný, vždyť jde o naši budoucnost. Buď budeme v EU se všemi jejími levicovými nectnostmi, nebo s Orbánem a ostatními východními oligarchy na Balkáně, jak v poslední době propagují neočkovaní zastánci absolutní „svobody“ a obdivovatelé Trumpa. 

 

            

            

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 27.9.2021 7:00 | karma článku: 9,07 | přečteno: 249x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Dům po babičce, dotace do kultury, sponzoring státních firem

Tento text je součástí seriálu „Císařovy nové šaty“, ve kterém jsem slíbil na pokračování nazývat věci pravými jmény.

13.5.2024 v 7:00 | Karma: 26,00 | Přečteno: 521x | Politika

Ondřej Šebesta

Proč je tak těžké se omluvit?

Politici, kteří by měli šanci řadu afér utnout hned v zárodku, kdyby se nerozhodli mlžit, dětinsky si vymýšlet, tak dlouho v exkrementu tančit, až se nakonec z maličkosti stane třeba i důvod konce jejich kariéry.

6.5.2024 v 7:00 | Karma: 13,37 | Přečteno: 241x | Politika

Ondřej Šebesta

Trump, Ukrajina, Kalifornie a progresivisté

Nejlépe prý bylo v Kalifornii za Arnolda Schwarzeneggra, a to v jeho druhém období, kdy už věděl jak na to. Jenže to už je třináct let, je to jiná Kalifornie.

29.4.2024 v 7:00 | Karma: 23,49 | Přečteno: 430x | Politika

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

Zdá se, že se výsledky příštích voleb do sněmovny budou nápadně podobat těm minulým. Vzhledem k tomu, že se hospodářská situace začíná zlepšovat, budou se i preference vracet k plichtě.

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1978x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Lékaři, felčaři, šamani a léčitelé

Vypravím-li se tedy do nehostinného prostředí bílých plášťů, jsem v situaci, kdy mi opravdu není dobře a potřebuji odbornou pomoc. Jsem smířen s tím, že v čekárně nebudu sám a beru si s sebou knihu.

15.4.2024 v 7:00 | Karma: 18,06 | Přečteno: 456x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  19:45

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Srovnání průzkumů: ANO ohrožuje nová koalice, lidovcům umřeli původní voliči

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Desetitisíce zemřou... a nikdo si nevšimne. Japonsko je na hraně fungování

19. května 2024  19:32

Doma v osamění zemře v Japonsku ročně až 68 000 lidí starších 65 let. Jejich smrti si pak delší...

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  18:53

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 387
  • Celková karma 25,31
  • Průměrná čtenost 624x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik