Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pásmo Gazy

Vzhledem k tomu, že Hamás umísťuje své objekty záměrně do škol a nemocnic, aby pak mohl v médiích ukazovat mrtvé děti, je každé bombardování plánováno s chirurgickou přesností.

Zdá se, že po jedenácti dnech skončil příměřím výbuch násilí v ulicích Jeruzaléma a dlouhý týden vojenských útoků na Blízkém východě. Palestinci oslavovali v ulicích, ač téměř ničeho nedosáhli a Židé litovali, že to netrvalo déle, protože mohli zničit více cílů.

Nemám žádné „insider information“ jen to, co proběhlo v médiích. Asi nejzajímavější byl páteční rozhovor s naším bývalým velvyslancem v Izraeli panem Tomášem Pojarem na ČT24. Podle něj čas mezi jednotlivými konflikty využívají Palestinci k výrobě raket, jejichž složitější komponenty pašují převážně přes Egypt a zbytek si dokážou vyrobit sami. Na jejich kvalitě se to pochopitelně projevuje, vždyť plných dvacet procent explodovalo ještě na jejich vlastním území. Má se za to, že stačili odpálit asi 4.000 střel, přičemž celý nashromážděný arzenál se odhaduje až na 15.000 kusů! Velkou většinu raket, které nemají prakticky žádné navádění, stačí je nasměrovat prostě na sever, dokázal zlikvidovat izraelský obraný štít „Iron Dome“ (železná kopule) ještě ve vzduchu, to proto byly materiální škody, a především ztráty na životech na izraelské straně tak malé – hovoří se myslím asi o 11 lidech.

Na druhé straně hranice ve jmenovaných intervalech příměří získává Izrael cenné zpravodajské informace o umístění jednotlivých velitelství a základen Hamásu, které pak slouží k přesnému zacílení úderů. Vzhledem k tomu, že Hamás umísťuje své objekty záměrně do škol a nemocnic, aby pak mohl v médiích ukazovat mrtvé děti, je každé bombardování plánováno s chirurgickou přesností. To proto bylo obětí i na palestinské straně „jen“ něco přes stovku. Vysvětlujte ale matce oběti, že zrovna její dítě patří pod to slůvko „jen“…

Izraelské premiérka Golda Meirová kdysi řekla, že konflikty skončí, až budou arabské matky milovat své děti více než nenávidět Izrael. To je velmi trefné, kdo sledoval na Netflixu seriál Fauda, ví přesně, o čem hovořila.

Takže kdo má vlastně důvod k oslavám? Hamás dal o sobě marketingově vědět, což potřebují jeho foundraiseři, aby sehnali další peníze a komponenty zbraní, zatímco Izrael zničením cílů oslabil vojenský potenciál Hamásu a odsunul tak další konflikt o pár roků. Ale nikdo nepochybuje o tom, že přijde.

Ještě bych se chtěl zmínit o hybridních formách války. Žurnalisté dali (podobně jako soudruzi v NDR) chytré hlavy dohromady a analyzovali fotku mrtvé holčičky, která proběhla světovými médii. Zjistilo se, že ten obrázek je 3 roky starý a děvčátko pochází z Ruska. Zjistili dokonce i její jméno. Takhle se vyrábí mediální obraz Izraele! Na druhé straně izraelská rozvědka nalákala údajně pomocí falešné zprávy do jejich vlastních tunelů větší počet bojovníků Hamásu a následovalo bombardování. A právě matky těchto padlých bojovníků zajistí, že konflikt bude pokračovat, protože je třeba se pomstít i za cenu životů dalších a dalších synů… a vice versa

 

 

     

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 31.5.2021 7:00 | karma článku: 23,79 | přečteno: 313x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Proč je tak těžké se omluvit?

Politici, kteří by měli šanci řadu afér utnout hned v zárodku, kdyby se nerozhodli mlžit, dětinsky si vymýšlet, tak dlouho v exkrementu tančit, až se nakonec z maličkosti stane třeba i důvod konce jejich kariéry.

6.5.2024 v 7:00 | Karma: 12,94 | Přečteno: 207x | Politika

Ondřej Šebesta

Trump, Ukrajina, Kalifornie a progresivisté

Nejlépe prý bylo v Kalifornii za Arnolda Schwarzeneggra, a to v jeho druhém období, kdy už věděl jak na to. Jenže to už je třináct let, je to jiná Kalifornie.

29.4.2024 v 7:00 | Karma: 23,32 | Přečteno: 416x | Politika

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

Zdá se, že se výsledky příštích voleb do sněmovny budou nápadně podobat těm minulým. Vzhledem k tomu, že se hospodářská situace začíná zlepšovat, budou se i preference vracet k plichtě.

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1970x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Lékaři, felčaři, šamani a léčitelé

Vypravím-li se tedy do nehostinného prostředí bílých plášťů, jsem v situaci, kdy mi opravdu není dobře a potřebuji odbornou pomoc. Jsem smířen s tím, že v čekárně nebudu sám a beru si s sebou knihu.

15.4.2024 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 449x | Politika

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

Nazývat věci pravými jmény chce odvahu. Především politici se pohybují na tenkém ledě, protože jim už dávno nejde o ideje, prospěch vlasti či záchranu civilizovaného světa, ale pouze o znovuzvolení.

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92 | Přečteno: 308x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  19:50

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

  • Počet článků 386
  • Celková karma 24,35
  • Průměrná čtenost 626x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik