Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vážený pane Jakube Železný

Volit Vás bude rada, jejíž členové byli nominováni politickými stranami, kterým nejde o kvalitu vysílání, ale o prosazování vlastních politických zájmů. O obhajobu svých činů a pokud možno „bezzubou“ kritiku vlastnících selhání.

dozvěděl jsem se, že uvažujete o kandidatuře na generálního ředitele ČT. Přestože jsem jeden z mnoha koncesionářů veřejnoprávní televize, nebudu mít šanci do volby zasáhnout. Volit Vás bude televizní rada, jejíž členové byli nominováni politickými stranami. Strany vybírají své zástupce s jediným úkolem: Nejde jim o kvalitu vysílání, ale o prosazování vlastních politických zájmů. O obhajobu svých činů a pokud možno „bezzubou“ kritiku vlastních selhání. Z těchto důvodů rada nepožívá důvěry veřejnosti.

Pokud opravdu chcete, aby Vaše případné vítězství nebylo pro veřejnost jen výsledkem zákulisních jednání, při kterých budete muset s politiky uzavřít pakt o neútočení, nabízí se možnost Váš „volební“ program předem zveřejnit. Přičemž si nemyslím, že by komukoli z Vašich protikandidátů mohla prospět možnost z publikovaného programu opisovat. Vždyť i politické strany (samozřejmě, že ne populistická hnutí) uveřejňují své programy a lákají na ně své voliče.

Veřejnost asi bude málo zajímat ta část Vašeho programu, která se věnuje hospodaření ČT jako firmy. Málokdo z diváků je schopen to posoudit.

Daleko víc by nás, Vaše diváky, zajímaly Vaše názory na programovou tvorbu, na to, co pokládáte za hlavní úkol veřejnoprávní televize a co už by měla přenechat bulvárním kanálům. Nemyslím vzletné slogany a klišé, ale konkrétní názor například na to, jak důležitá je pro veřejnoprávní médium sledovanost na jedné straně a na to, jestli každá minorita (od dobrovolných hasičů až po rastafariány) potřebuje svůj vlastní kanál a budete tedy i nadále rozšiřovat jejich nabídku, na straně druhé.

Protože se volba odehraje v době covidové, která maximálně vyhrotila příkopy v již tak rozpolcené společnosti, a navíc jdeme do sněmovních voleb, byli bychom rádi, kdybyste co největší prostor ve svém programovém prohlášení věnoval zpravodajství a publicistice.

Konkrétně jaký máte názor na hlavní večerní zpravodajství, které sám moderujete. Co byste změnil, kdybyste dostal tu možnost. Jestli, jste spokojen s tím:

- že místo zpráv jsou nám předkládány názory kdejaké Máni z Horní Dolní a je přitom nutno objet celou republiku, abyste nebyli obviněni z pragocentrismu?

- každou zprávu slyšíme minimálně třikrát stejnými slovy? (poprvé, ji uvedete, že přijde po půl osmé, pak ji moderátor uvede znovu, a nakonec to řekne úplně stejně nějaký krajánek)

- že naše moderátorky jsou oblíkány a obouvány se socialistickým vkusem, takže netušíme, jestli se náhodou nedíváme na televizi Turkmenistán?

- že nám čím dál častěji meteoroložky řeknou ve hlavních zprávách ještě jednou prakticky totéž, co bylo už v Počasí před zprávami?

- že se do hlavního zpravodajství téměř nedostávají zprávy ze světa? Maximálně, když dojdou panu Šmídovi zásoby vína, tak navštíví nějaké vinařství…

- že malé politické strany dostávají stejný prostor jako velké? 

- že je nutno vždy k jednomu názoru obstarat ten opačný? V absurdním případě by měla podle toho vzoru po kritice neonacistů následovat jejich obhajoba? Komunisté už to tak mají!

- že hlavním úkolem moderátorů publicistiky je skákat zpovídanému do řeči, přestože právě odpovídá na otázku a nesnaží přečíst celý volební program své partaje?

- že někteří moderátoři, nebudu je jmenovat, ale jedná se o Světlanu, tlačí svou oběť do vlastních názorů či předpojatých závěrů?

- že je často moderátorův dotaz delší než odpověď a rovnou ji napovídá (uzavřené otázky)?

Už jste se někdy díval na zprávy jiných evropských veřejnoprávních stanic? Proč u zpráv vlastně stojíte? Máte opravdu zapotřebí se stát slouhou politiků, které si sám nevyberete?

S úctou k Vaší dosavadní práci

Ondřej Šebesta

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 8.3.2021 7:00 | karma článku: 27,12 | přečteno: 731x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Dům po babičce, dotace do kultury, sponzoring státních firem

Tento text je součástí seriálu „Císařovy nové šaty“, ve kterém jsem slíbil na pokračování nazývat věci pravými jmény.

13.5.2024 v 7:00 | Karma: 26,00 | Přečteno: 520x | Politika

Ondřej Šebesta

Proč je tak těžké se omluvit?

Politici, kteří by měli šanci řadu afér utnout hned v zárodku, kdyby se nerozhodli mlžit, dětinsky si vymýšlet, tak dlouho v exkrementu tančit, až se nakonec z maličkosti stane třeba i důvod konce jejich kariéry.

6.5.2024 v 7:00 | Karma: 13,37 | Přečteno: 241x | Politika

Ondřej Šebesta

Trump, Ukrajina, Kalifornie a progresivisté

Nejlépe prý bylo v Kalifornii za Arnolda Schwarzeneggra, a to v jeho druhém období, kdy už věděl jak na to. Jenže to už je třináct let, je to jiná Kalifornie.

29.4.2024 v 7:00 | Karma: 23,49 | Přečteno: 430x | Politika

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

Zdá se, že se výsledky příštích voleb do sněmovny budou nápadně podobat těm minulým. Vzhledem k tomu, že se hospodářská situace začíná zlepšovat, budou se i preference vracet k plichtě.

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1977x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Lékaři, felčaři, šamani a léčitelé

Vypravím-li se tedy do nehostinného prostředí bílých plášťů, jsem v situaci, kdy mi opravdu není dobře a potřebuji odbornou pomoc. Jsem smířen s tím, že v čekárně nebudu sám a beru si s sebou knihu.

15.4.2024 v 7:00 | Karma: 18,06 | Přečteno: 456x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Atentátník přiznal u soudu vinu. Ficův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  13:07

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

Soud řeší obchody s počítači, obžalovaní údajně obrali stát o 180 milionů

26. ledna 2016  15:03,  aktualizováno  18.5 13:05

Ostravský krajský soud se začal zabývat obřími karuselovými obchody s výpočetní technikou. Pět...

GLOSA: TOP 09 jako KDS neboli ocásek ODS. Taky se v ní zřejmě tiše rozplyne

18. května 2024

Premium Jako by po volbách někdo TOP 09 polil mrtvou vodou. Místo aby s tím něco dělala, v poslední době...

Sudetští Němci na sjezdu pochválili dialog s Čechy. Zahráli i českou hymnu

18. května 2024  12:35

V sobotu, na druhém dni sjezdu Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), které zastupuje zájmy...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 387
  • Celková karma 25,57
  • Průměrná čtenost 624x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik