Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Maturita z matematiky

Čtvrtina studentů nezvládá dokončení studia a my místo toho, abychom trvali na zlepšení výuky, snížíme kritéria, takže projde každý blbec.Tak plníme statistické procento obyvatel s maturitou a v EU nevypadáme, jako národ volů.

Jako milovník filmů pro pamětníky vím, co všechno museli umět předváleční studenti gymnázia. Ale tyto sladkobolné kýče, jak jim říkali komunisti, nejsou jediným zdrojem informací, měl jsem možnost o tom mluvit i s přáteli mých rodičů. Tehdy maturita něco znamenala! Postupně, jak vymírali prvorepublikoví profesoři (také jich bolševici pěknou řádku zlikvidovali), měnily se osnovy, od klasického vzdělání k Marx-leninskému materialismu a do školy nastupovaly jako vyučující především ženy, které šly na pedagogiku, protože je to nejlehčí vysoká škola a úroveň klesala. Nebudu se rozepisovat o všemocném vlivu strany a o čistkách po příchodu vstupců, jak jim říkal Karel Kryl.

Po roce 1989 se situace bohužel nezlepšila, ba právě naopak. Nízké platy ve školství nelákaly kvalitní kantory, ale především vznik soukromých škol byl naprostou pohromou. Zapomeňte na to, že v Západním světě existují kvalitní soukromé školy. Tam je to perpetuum mobile. Soutěží o kvalitní pedagogy, na které lákají kvalitní studenty, kteří pak svým školným umožňují zaplatit ty kvalitní kantory. U nás to „podnikatelé“ ve školství pochopili jinak: Pokud student zaplatil, měl by i odmaturovat, protože čím více studentů, tím více peněz.

Dokonalým důkazem je situace, ve které až čtvrtina studentů nezvládá dokončení studia a my místo toho, abychom trvali na zlepšení výuky, snížíme kritéria, takže projde každý blbec.

Tak plníme statistické procento obyvatel s maturitou a ve srovnání se státy EU nevypadáme, jako národ volů. Ale jak je tomu ve skutečnosti? Mládež, která nemá na to, aby studovala, tak studuje, místo co by obsadila tolik potřebná místa v učňovských oborech. Takže místo instalatérů a zedníků máme absolventy středních škol, kteří nic neumějí. Ani řemeslo, ani nejsou schopni pokračovat ve studiu. Nebo ještě hůř, najdou se i soukromé vysoké školy, které je možné za peníze „vysedět“. Znám jednoho absolventa se zkouškou z cizího jazyka z dost vysoké školy. V praxi nedovedl text v tomto jazyce ani přečíst, natož přeložit.

Podle statistiky jsme národem vzdělanců, ale ve skutečnosti naši mladí neumí ani hovořit správně česky, o pravopisu nemluvě.

Debata o maturitě z matematiky tohle vše jen potvrzuje. Ne, že bychom v životě potřebovali integrály a deskriptivu, ale logiku tu ano, ale tu zas nepotřebuje ANO.

Přefeminizovaný učitelský sbor je z větší části nesvéprávný. Nepoužívá vlastní hlavu, dodnes se děti až na výjimky neučí v dějepise naše moderní dějiny, protože na to nejsou osnovy a každý druhá starší soudružka je sama polomáčená, nebo přeučená ruštinářka.

Je mi jasné, že mně nebudou mít rády, ale mě je to dost jedno, už mi nemohou dát z pomsty poznámku do žákajdy nebo kouli na vysvědčení!

Opravdu chceme, aby i nadále platilo, že kdo umí, ten umí, kdo neumí, ten učí?

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 6.7.2020 7:00 | karma článku: 29,30 | přečteno: 1363x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

Zdá se, že se výsledky příštích voleb do sněmovny budou nápadně podobat těm minulým. Vzhledem k tomu, že se hospodářská situace začíná zlepšovat, budou se i preference vracet k plichtě.

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 22,15 | Přečteno: 1947x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Lékaři, felčaři, šamani a léčitelé

Vypravím-li se tedy do nehostinného prostředí bílých plášťů, jsem v situaci, kdy mi opravdu není dobře a potřebuji odbornou pomoc. Jsem smířen s tím, že v čekárně nebudu sám a beru si s sebou knihu.

15.4.2024 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 443x | Politika

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

Nazývat věci pravými jmény chce odvahu. Především politici se pohybují na tenkém ledě, protože jim už dávno nejde o ideje, prospěch vlasti či záchranu civilizovaného světa, ale pouze o znovuzvolení.

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92 | Přečteno: 305x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Prodali jsme svobodu za třicet stříbrných

Na internetu chodí jeho přání k Velikonocům. Natočené v nějakém pacifickém dovolenkovém ráji. Kde zůstala ta krásná česká závist? Jak to, že se ho chystají volit lidé, pro které taková dovolená zůstává neuskutečnitelným snem.

1.4.2024 v 7:00 | Karma: 23,19 | Přečteno: 923x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Základní pilíře populismu a generál na Hradě

Když je volič dostatečně vyděšen, zjeví se mesiáš, totiž již zmíněný velký Vůdce, který všem bez rozdílu slíbí samá pozitiva a životní jistoty. Zruší, co bylo špatně, všemu rozumí nejlépe, maká 30 hodin denně do roztrhání těla.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 36,76 | Přečteno: 4325x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 384
  • Celková karma 24,57
  • Průměrná čtenost 629x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik