Volební prognóza 2017

19. 10. 2017 7:00:00
Co bude dál to nevím, netroufám si to odhadovat. Dlouholetý šéf mordparty řekl, že vraždy je schopen za určitých okolnosti každý z nás. I politici, kteří se právě posekali před kamerami, pak jdou za roh na pivo. A tam se to upeče.

O čem bude výsledek letošních voleb? O nás a našich spoluobčanech a hlavně o tom, kdo má nejlepší nos na to, co lidi trápí = na co slyšíme!

Už o jedněch volbách rozhodly třicetikorunové poplatky. Suma opravdu zanedbatelná a v podstatě ani nešlo o její vybrání, ale vybírání. Mělo to mít výchovný účinek a také mělo! Jenže socialisté dobře odhadli, jak citlivé je to téma a obyvatelstvo na to většinově skočilo. Letos měl jejich politický nos rýmu. Absence nosného tématu doprovázená „neosobnostmi“, jak by je nazval V.K., to je rovnice, která nemůže mít dobrý výsledek.

Komik české politiky Kalousek řekl, že jednotkou politické nudy je jeden Fiala. Má do určité míry pravdu, i když předseda na své image zapracoval. ODS už je díky němu zase „salonfähig“, avšak řadu voličů odrazují některá jména na volitelných místech kandidátky, ale největším nebezpečím je fakticky Klaus jr., který co nevidět brněnského politologa převálcuje.

Když už jsem zmínil TOP 09 ani ona nemá velké téma, na které by voliči slyšeli. Stárnoucí kníže a bývalý ministr financí, pro kterého platí, že „všeci kradnú“, ale jemu nikdy nic nedokázali.

Pevně jsem věřil, že elektorát komunistů pomalu vymře a stále si myslím, že tomu tak bude. Avšak letos došlo u tohoto stárnoucího těla k blahodárné transfúzi. Ke KSČM se přiklonila část nespokojených voličů ČSSD a to pozitivně ovlivní jejich výsledek.

Strana zelených je stále více vnímána jako parta ekoteroristů a podivínů, kteří přenášejí žáby přes dálnici a zdržují stavby. Jejich šéf naprosto zaslouženě vzbuzuje osobní antipatie velké části veřejnosti.

Lidovci pod současným vedením asi nikoho moc nenaštvali, ale jsou stále spojováni s církevními restitucemi a to je pro hodně voličů problém, protože katolíky mimo jich samých nikdo nemá rád. Krom toho je známo, že půjdu do vlády s kýmkoli, takže je zase zachrání jejich věrní Moravané.

Vždycky bych dal přednost tomu, aby do vysoké politiky postoupil někdo, kdo se osvědčil na komunální úrovni, před studentem, který nikdy v životě normálně nepracoval, jako třeba Bohouš. A to není v parlamentě sám! Nicméně si myslím, že jim škodí určitá nečitelnost a také mi vadí souběhy funkcí. Není možné být zároveň dobrým senátorem, hejtmanem a starostou. A podezření, že se svého strostování nevzdají ani po zvolení do sněmovny je silné.

O pirátech se mluví jako o černém koni, nebo skokanovi těchto voleb. Argument proti nim, že nejsou konstruktivní, ale v podstatě destruktivními anarchisty při četbě jejich programu neobstojí. Také jsem nabyl dojmu, že ač součástí evropského pirátského hnutí, jsou ti naši o dost více na zemi. Možná je to dáno dobrým lídrem.

Výsledek hnutí ANO bude ovlivněn maléry jeho majitele. Tím neříkám, že nevyhraje, ale ten náskok bude o hodně menší, než byl před pár měsíci a než Andrej doufal. Vyhazov z vlády znamená také absenci na obrazovce. Tu nelze nahradit setkáváním s občany na náměstích. Je to stejně zvláštní fenomén, že v zemi, kde si sousedé závidí prase v chlívku, či více válců pod kapotou, může být tak bezmyšlenkovitě adorován miliardář s velmi temnou minulostí charakteru i peněz.

Kanimuru jsem si nechal na závěr. Česká média již o něm nepíšou jako o Pitomiovi, protože on zdaleka pitomý není. Naopak má čuch na témata, která hýbou světem a je mistrem mediální zkratky. Kamera ho miluje, mluví stručně a jasně – tak, aby to pochopili i v Horní nad Dolní. To on bude faktickým vítězem voleb. Stejně jako AfD v Německu a další populisté napříč globusem naší modré (zelené, hlavně ne rudé) planety.

Co bude dál to nevím, netroufám si to odhadovat. Ale iluze si nedělám. Dlouholetý šéf mordparty řekl, že vraždy je schopen za určitých okolnosti každý z nás. I politici, kteří se právě posekali před kamerami, pak jdou za roh na pivo. A tam se to upeče.

Autor: Ondřej Šebesta | čtvrtek 19.10.2017 7:00 | karma článku: 12.90 | přečteno: 886x

Další články blogera

Ondřej Šebesta

Základní pilíře populismu a generál na Hradě

Když je volič dostatečně vyděšen, zjeví se mesiáš, totiž již zmíněný velký Vůdce, který všem bez rozdílu slíbí samá pozitiva a životní jistoty. Zruší, co bylo špatně, všemu rozumí nejlépe, maká 30 hodin denně do roztrhání těla.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 36.68 | Přečteno: 4059 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 25.29 | Přečteno: 548 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Proč musím volit mezi mateřstvím a tvorbou? Proslov na Lvech byl přerušen!

Její apel se snažím pochopit už od sobotního večera a nějak mi to pořád nejde. Pokud má žena zájem mít děti, tak jí v tom přece nikdo nebrání. Zrovna tak uznávaná umělkyně jistě sežene peníze na svůj další projekt.

12.3.2024 v 8:05 | Karma článku: 42.77 | Přečteno: 5579 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Tož demokracii bychom měli, teď ještě nějaké ty demokraty

Často si bereme do úst Švýcarsko jako vzor blahobytu a vyčítáme politikům našim, že se nemáme jako ti Švýcaři. Když vynecháme historické, geografické a další důvody a zaměříme se jen na lidi, tak rozdíl je zásadní.

11.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 32.05 | Přečteno: 2080 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 146 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 196 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 602 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 379 Celková karma 26.06 Průměrná čtenost 634

Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...