Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blbá nálada - vlastně proč?

Média pomáhají v šíření "blbé nálady”, tím, že uveřejňují pouze špatné zprávy. Dobrá zpráva není zpráva. Koho by zajímalo, že na tom a tom ministerstvu je vše v pořádku, nebo že jsou i politici, kteří nekradou. Sice nevím kde....  

Nestává se často, abych v něčem souhlasil s naším prezidentem (který nikdy nebyl gentleman), ale kvalitu novinářské práce pokládám podobně jako on za nedostatečnou.

Občas se objeví zpráva, že ten či onen regulátor, či kontrolní úřad udělil pokuty za tolik a tolik milionů. Je jedno, jestli se jedná o nepoctivé taxikáře, hospodské nebo jiné šmejdy, protože to jsou čísla, která v nejlepším případě potvrdí naše s jistotou hraničící podezření, že jsou to zloději, ale jinak nevypovídají o ničem.

Nikdy se totiž nedozvíme, jak velké procento těchto pokut bylo skutečně zaplaceno/vymoženo, kolik licencí, či živnostenských listů bylo skutečně odebráno.

Takže v dalším roce opět vykážou tyto kontrolní instituce činnost tím, že uveřejní příští zprávu, ale k žádné nápravě nedojde.

To je přeci úloha tisku, aby tlačil na to, že se opravdu něco změní a nenechal tyto instituce, aby byly samy se sebou spokojeny.

Na druhé straně pomáhají média v šíření "blbé nálady”, tím, že uveřejňují pouze špatné zprávy. Málokdo si uvědomí, že o náš život už nebojují vozy Škoda 1203, které trochu trénovaný běžec v kopci předběhl, ale nejmodernější technikou vybavené sanitky. Totéž platí pro hasiče a třebaže nám to radost nedělá, také pro policii, která disponuje moderními vozy. Podívejme se na pražskou MHD - objevují se úplně nové tramvaje vybavené wi-fi a A/C, o moderních autobusech ani nemluvě. Kdo by si všiml, že proběhla totální výměna dopravních značek za hliníkové, takže už nereznou. Podívejme se na veřejné osvětlení a ve výčtu by bylo možné pokračovat. Tohle všechno pokládáme za samozřejmost, ale ona není - to všechno ovlivňuje prostředí, ve kterém žijeme a je jedním z indikátorů naší životní úrovně.

Médii proběhla zpráva, že naše životní úroveň, je cca na 1/3 Německa. Je to zklamání nebo úspěch, když ještě v roce 1968 říkal Ota Šik, že můžeme za 5 let dohnat Rakousko? V té době bylo Rakousko jen 12 let vzdáleno od doby, kdy jsme tam prý v rámci poválečné pomoci dodávali vlaky brambor. Jenže jejich hospodářský vývoj pak pokračoval exponenciální křivkou směrem vzhůru, zatímco my jsme stagnovali v zahnívajím rybníčku reálného socialismu, takže by asi pan profesor Šik už v roce 1990 tak optimistický nebyl. To, že jsme po sedmadvaceti letech na jedné třetině, skutečným úspěchem je! A mohlo to být lepší, kdyby úzká skupina úředníků, politiků a politických podnikatelů nerozkradla přibližně bilion korun. Ale protože jsme Češi, máme radost, že Slovákům prase chcíplo, protože jsou na tom podle této statistiky malinko hůř než my.

 

 

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 12.6.2017 7:00 | karma článku: 15,34 | přečteno: 282x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Je možná koalice ANO a ODS?

Zdá se, že se výsledky příštích voleb do sněmovny budou nápadně podobat těm minulým. Vzhledem k tomu, že se hospodářská situace začíná zlepšovat, budou se i preference vracet k plichtě.

22.4.2024 v 7:00 | Karma: 21,98 | Přečteno: 1925x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Lékaři, felčaři, šamani a léčitelé

Vypravím-li se tedy do nehostinného prostředí bílých plášťů, jsem v situaci, kdy mi opravdu není dobře a potřebuji odbornou pomoc. Jsem smířen s tím, že v čekárně nebudu sám a beru si s sebou knihu.

15.4.2024 v 7:00 | Karma: 17,83 | Přečteno: 442x | Politika

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

Nazývat věci pravými jmény chce odvahu. Především politici se pohybují na tenkém ledě, protože jim už dávno nejde o ideje, prospěch vlasti či záchranu civilizovaného světa, ale pouze o znovuzvolení.

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,92 | Přečteno: 304x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Prodali jsme svobodu za třicet stříbrných

Na internetu chodí jeho přání k Velikonocům. Natočené v nějakém pacifickém dovolenkovém ráji. Kde zůstala ta krásná česká závist? Jak to, že se ho chystají volit lidé, pro které taková dovolená zůstává neuskutečnitelným snem.

1.4.2024 v 7:00 | Karma: 23,19 | Přečteno: 922x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Základní pilíře populismu a generál na Hradě

Když je volič dostatečně vyděšen, zjeví se mesiáš, totiž již zmíněný velký Vůdce, který všem bez rozdílu slíbí samá pozitiva a životní jistoty. Zruší, co bylo špatně, všemu rozumí nejlépe, maká 30 hodin denně do roztrhání těla.

25.3.2024 v 7:00 | Karma: 36,76 | Přečteno: 4325x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 384
  • Celková karma 24,56
  • Průměrná čtenost 629x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik