Times, they are a changin‘

Přeháníme: Snědli a vypili jsme víc, obšťastnili celé zástupy bab, šéfovi jsme to řekli pěkně od plic, s tchýní a haranty se nemažeme, fotbalu rozumíme nejlépe, o podnikání ani nemluvě a máme větší a silnější auto! 

Když jsem před mnoha lety nastoupil do své první práce, přicházel jsem často za šéfem se svatebními oznámeními spolužáků a žádal o dovolení zajít v pracovní době na radnici a toho či tu nebožačku pozdravit. Když jsem přišel asi po dvacáté, zeptal se kolik nás v mé třídě vlastně bylo. Pravil jsem, že celkem 40, ale když chodím se spolužačkou, takže to víc než 39 oznámení být nemůže. Podotkl něco o tom, že v jeho věku mu už chodí spíše parte...

Ano, časy jsou subjektem změny, ke každému věku patří něco jiného a i témata probíraná v hospodách tomu odpovídají. Přešli jsme od hodnocení výstřihů spolužaček přes kritiku bolševika a výsledky hokeje a fotbalu, k problémům s tchýněmi a soudruhy vedoucími, přes stesky, že se díky řvoucímu mrněti pořádně nevyspíme a první rozvody až k rozpadu režimu, zlatokopeckou éru podnikání až k výsledkům burzy a handicapu na golfu.

Aktuálně se zase stává horkým tématem politika, imigranti, dlouhodobě se poměrně vysoko v kurzu drží vzpomínky na vojnu a také nejrůznější verze Windows, avšak dominanci v poslední době získává zdraví.  A tak se u piva porovnávají ceny kloubních náhrad, počet a barva prášků, nadstandartní pokoje, příznaky a důsledky jednotlivých chorob.

Jedno nám zůstalo tehdy jako dnes: přeháníme! Přeháníme, abychom v konkurenci ostatních alfa samců uspěli: snědli a vypili jsme víc, obšťastnili celé zástupy bab, šéfovi jsme to řekli pěkně od plic, s tchýní a haranty se nemažeme, fotbalu rozumíme nejlépe, o podnikání ani nemluvě, máme větší a silnější auto, lepší verzi Windows (vyhráváme pochopitelně my Jablíčkáři), ale vrcholem všeho je soutěž v chorobách.

Jeden se rozhovoří o svých kolikách a žlučníkových kamenech a druhý hned kontruje: „to je prd, já mám vývod!“ To je fakt vysoká karta, výš už je jen cukrovka, nejlépe s uříznutou končetinou, nebo TBC. Královskou hru může ale hrát je ten, kdo má choroby zhoubné, přičemž měřítkem jsou statistiky úmrtnosti.

Bojím se, kdo z nás vyhraje s královským flashem: rakovina-mrtvice-infarkt-demence.

 

Autor: Ondřej Šebesta | pátek 21.4.2017 8:46 | karma článku: 15,66 | přečteno: 395x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Císařovy nové šaty

8.4.2024 v 7:00 | Karma: 15,39

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

18.3.2024 v 7:00 | Karma: 25,44

Ondřej Šebesta

31. výročí rozpadu federace

12.2.2024 v 7:00 | Karma: 9,75

Ondřej Šebesta

Obchodování s osobními daty

5.2.2024 v 7:00 | Karma: 11,55

Ondřej Šebesta

Parlamentní volby na dálku

29.1.2024 v 7:00 | Karma: 27,33

Ondřej Šebesta

Proč bylo potřeba napadnout PPP

18.12.2023 v 7:00 | Karma: 15,61
  • Počet článků 383
  • Celková karma 24,57
  • Průměrná čtenost 631x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik