Finanční statečnost

11. 04. 2017 7:02:58
Budeme do osmdesáti pracovat, abychom měli vyšší důchod o pár procent, případně podnikat ještě ve stavu, kdy už nám čouhá parte z kapsy? Odměníme se za celoživotní práci rozbitými věcmi, záplatovanými šaty a životem bez zubů?

Hodně toho slyšíme o finanční gramotnosti, snad už se učí i ve škole. Bylo by toho třeba, aby to neměli různí šmejdi a poskytovatelé lichvářských půjček tak snadné.

O bankách ani nemluvě. Ale to není to, čím se chci dnes zabývat. Mě zajímá spíše jev, který u našich ročníků, jež zvolna odcházejí do penze, pozoruji čím dál častěji. Jakoby zavládlo zděšení, že už nikdy žádná výplata nepřijde, jen více či méně mizerný důchod. Ten samozřejmě odpovídá ekonomické situaci v ČR a jejímu po léta rozkrádanému hospodářství, takže to žádná hitparáda není. Všem je jasné, že to s největší pravděpodobností na udržení standardu stačit nebude a bude potřeba dokládat. Můj bratranec Daniel to pojmenoval slovem „entsparen“, což jsem přeložil jako „odspořování“, čili opak spoření.

Rovnice je to poměrně jednoduchá, stačí sečíst váš majetek a vydělit jej počtem měsíců, po které hodláme zdobit tento svět. Jako vodítko může sloužit průměrný věk dožití, který podle internetu činí u mužů 79,6 a u žen 83,8 let.

Mnozí se však chováme, jak bychom tu měli být do stodvaceti, případně podléháme tomu zmatenému dojmu, že je třeba zanechat co nejvíce našim ratolestem. Podle mého názoru je to oboje nesmysl. Prostý fakt, že si to myslím já, nic neznamená, přečtěte si tedy slova moudrého muže:

Lidé obětují zdraví, aby vydělali peníze, potom obětují peníze, aby znovu získali zdraví. Tak se znepokojují minulostí a budoucností, že si neužívají přítomnosti. Žijí tak, jakoby neměli nikdy zemřít a potom zemřou bez toho, aniž by před tím kdy žili.

/Dalajláma/

Zajímavé je, že v přímém rozhovoru mi dá každý za pravdu a dokonce někteří vedou nadšené přednášky o tom, že už šetřit není nutné, a že je třeba si posledních pár let života trochu zpříjemnit. Skutečnost je však jiná. Je třeba soudit podle skutků a ne podle slov, to je stará moudrost.

Ano, většina z nás se nenarodila se stříbrnou lžičkou v puse a po škole začínala s pár korunami hrubého, takže jsme sice už měli dvě děti, ale stále ještě v kredenci obálky s nápisy: „inkaso“, „složenky“, „jídlo“, „kultura“ a „spoření“. Možná to bylo docela výchovné, protože jsme byli nuceni každou korunu dvakrát obrátit, nutilo nás to naučit se hospodařit a vedlo k šetrnosti. Jenže to už je skoro 40 let a čas oponou trhnul.

Opravdu chceme, aby naše děti začínaly tam, kde my končíme? Je to výchovné?

Koupíme jim smartfon a zaštupujeme si ponožky, protože nám přeci ještě stačí a nové jsou tak drahé? Chceme se opravdu za celoživotní práci odměnit životem mezi rozbitými věcmi, v záplatovaném oblečení a bez zubů? Budeme raději parkovat zdarma na bahnitém poli, než za stovku na placeném parkovišti letiště Václava Havla? Budeme přemýšlet o tom, jak rychlý internet si můžeme dovolit a pokusíme se přežít zimu na letních gumách? Budeme do osmdesáti let pracovat, abychom měli vyšší důchod o několik procent, případně podnikat ještě ve stavu, kdy už nám čouhá parte z kapsy?

Peníze mají sloužit nám a ne my jim!

Autor: Ondřej Šebesta | úterý 11.4.2017 7:02 | karma článku: 27.98 | přečteno: 925x

Další články blogera

Ondřej Šebesta

Základní pilíře populismu a generál na Hradě

Když je volič dostatečně vyděšen, zjeví se mesiáš, totiž již zmíněný velký Vůdce, který všem bez rozdílu slíbí samá pozitiva a životní jistoty. Zruší, co bylo špatně, všemu rozumí nejlépe, maká 30 hodin denně do roztrhání těla.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 36.68 | Přečteno: 4049 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Sedm stupňů do Sokola

Jak slepá musela starostka být, když její asistentka, které každý měsíc strhávali část platu na její dluhy, přicházela s luxusními kabelkami, nákladnými šperky aměla prostředky na drahé zahraniční zájezdy.

18.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 25.29 | Přečteno: 548 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Proč musím volit mezi mateřstvím a tvorbou? Proslov na Lvech byl přerušen!

Její apel se snažím pochopit už od sobotního večera a nějak mi to pořád nejde. Pokud má žena zájem mít děti, tak jí v tom přece nikdo nebrání. Zrovna tak uznávaná umělkyně jistě sežene peníze na svůj další projekt.

12.3.2024 v 8:05 | Karma článku: 42.77 | Přečteno: 5579 | Diskuse

Ondřej Šebesta

Tož demokracii bychom měli, teď ještě nějaké ty demokraty

Často si bereme do úst Švýcarsko jako vzor blahobytu a vyčítáme politikům našim, že se nemáme jako ti Švýcaři. Když vynecháme historické, geografické a další důvody a zaměříme se jen na lidi, tak rozdíl je zásadní.

11.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 32.05 | Přečteno: 2080 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 16.98 | Přečteno: 472 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 180 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 153 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.81 | Přečteno: 225 | Diskuse
Počet článků 379 Celková karma 26.06 Průměrná čtenost 634

Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...